ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: η ανταλλαγή πληθυσμών «ανάβει φωτιές»…

ΣΚΟΠΙΑ. Εντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η πρόταση μελών της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών της χώρας για ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών με την Αλβανία, με στόχο την οριστική επίλυσης της κρίσης που αντιμετωπίζει, διά της δημιουργίας εθνικά καθαρών κρατών.

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για να αποστασιοποιηθεί από την πρόταση των ακαδημαϊκών, αντικαταστάθηκε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Nova Makedonjia, που δημοσιοποίησε προχθες το συγκεκριμένο σενάριο. Το επόμενο βήμα ενδέχεται να είναι η απομάκρυνση του Στόγιαν Αντοφ από την προεδρία του Κοινοβουλίου, καθώς ο τελευταίος έχει ταχθεί έμμεσα υπέρ του σχεδίου.

Στο θέμα παρενέβη και ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, ο οποίος κάλεσε τα πολιτικά κόμματα και τα μέλη της Ακαδημίας να καταδικάσουν οποιοδήποτε σχέδιο για διαμελισμό της χώρας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι συναντήθηκε με τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων, με τους οποίους συζήτησε το σχέδιο παροχής μερικής αμνηστίας στους αντάρτες με αντάλλαγμα την ειρήνη. Το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό, ωστόσο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση ανέφεραν ότι στο πλαίσιο του σχεδίου θα αμνηστευτούν οι περισσότεροι αντάρτες, εάν παραδώσουν τα όπλα τους και αν διαπιστωθεί ότι διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα ή διοργάνωσαν εξεγέρσεις. Οι Αλβανοί αντάρτες νωρίτερα είχαν απορρίψει την αμνήστευση, επαναλαμβάνοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία ειρήνης θα πρέπει να περιλαμβάνει άμεσες διαπραγματεύσεις με τον Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό.

Οι μάχες χθες είχαν κοπάσει και μόνο νωρίς το πρωί αναφέρθηκαν επιθέσεις των ανταρτών εναντίον των χωριών Σιπκοβίτσα και Μπρόντετ κοντά στο Τέτοβο. Εντονη ανησυχία για την τύχη περίπου 12.000 αμάχων Αλβανών που έχουν εγκλωβιστεί στη ζώνη του πυρός από τις 3 Μαΐου εξέφρασε η εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Μπλάκογια Μαρκόφσκι. Η ίδια δήλωσε ότι καμία πλευρά δεν παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την πρόσβαση στην περιοχή του Λίπκοβο, βορειοανατολικά των Σκοπίων, όπου κρύβονται, σε υπόγειες εγκαταστάσεις, οι περισσότεροι άμαχοι.

Στο Βερολίνο, εξάλλου, το γερμανικό Κοινοβούλιο έδωσε χθες το «πράσινο φως» για την είσοδο της γερμανικής ειρηνευτικής δύναμης στην ουδέτερη ζώνη έξω από το Κοσσυφοπέδιο. Οι Γερμανοί βουλευτές ψήφισαν επίσης υπέρ της παράτασης για ένα ακόμη χρόνο της γερμανικής συμμετοχής στην ειρηνευτική δύναμη KFOR, στο Κοσσυφοπέδιο. Στο Βουκουρέστι, όπου είχε συνομιλίες με τον Ρουμάνο ομόλογό του, Ιον Ιλιέσκου, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα δήλωσε ότι ο αγώνας των εξτρεμιστών Αλβανών στην ΠΓΔΜ δεν γίνεται για τα δικαιώματα της μειονότητας, αλλά για την κατάκτηση περισσότερων εδαφών και την υλοποίηση των σχεδίων περί μεγάλης Αλβανίας.

Σχέσεις με την Κίνα

Τα Σκόπια πρόκειται εντός των προσεχών δύο εβδομάδων να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με την Ταϊβάν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου. Τα Σκόπια, σημειωτέον, συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν την άνοιξη του ’99 όταν η κυβέρνηση της Ταϊπέι υποσχόταν επενδύσεις στην ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν την οργή του Πεκίνου. Η Κίνα, σε αντίποινα, έβαλε τότε βέτο στην παράταση της αποστολής της κοινής αμερικανοσκανδιναβικής δύναμης που βρισκόταν στην ΠΓΔΜ από τον Ιούνιο του ’93.