ΚΟΣΜΟΣ

Γερουσία: αλλαγή φρουράς…

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η αμερικανική Γερουσία άλλαξε χθες φρουρά, σε μια ιστορική ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων εντός του σώματος, που προβλέπεται να προκαλέσει σύγχυση και αβεβαιότητα σε πολλά επίπεδα. Χάρη στην πρόσφατη απόφαση του μετριοπαθούς γερουσιαστή, Τζέιμς Τζέφορντ, να αποσκιρτήσει από το κυβερνών Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και να χριστεί ανεξάρτητος, οι Δημοκρατικοί έχουν από χθες τον έλεγχο της Γερουσίας και είναι η πρώτη φορά που το σώμα γνωρίζει μια τέτοια αλλαγή λόγω «αποστασίας» και όχι ύστερα από εκλογές.

Διαπραγματεύσεις

Ενδεικτική των προβλημάτων που θα ακολουθήσουν ήταν η δήλωση του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τομ Ντασλ ο οποίος, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «USA Today», κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα ασκήσει πιέσεις για την προώθηση των προτάσεών του στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης «και άλλα ζητήματα». «Θέλουμε», είπε, «να δώσουμε μια ευκαιρία στους Ρεπουμπλικανούς να προωθήσουν την ατζέντα Μπους, αλλά ελπίζω ότι και αυτοί θα σεβαστούν την επιθυμία μας να προωθήσουμε τη δική μας ατζέντα». Σχετικές διαπραγματεύσεις επρόκειτο να γίνουν χθες μεταξύ των κυρίων Ντασλ και Μπους, σε μία από τις πρώτες προσπάθειες χάραξης της χρυσής τομής, κι ενώ ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών Τρεντ Λοτ επιχειρούσε, από την πλευρά του, να υποβαθμίσει την αλλαγή, θυμίζοντας ότι οι Δημοκρατικοί «δεν κατέχουν την πλειοψηφία αλλά τη σχετική πλειοψηφία», καθώς διαθέτουν μία μόλις έδρα παραπάνω (50 έναντι 49).

Εάν η σύγκρουση είναι βέβαιη στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται και για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής, σε μια στιγμή που η Μόσχα κλιμακώνει τις αντιδράσεις της για το δρομολογούμενο πρόγραμμα του «Πολέμου των Αστρων». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συνθήκη του ’72 για την απαγόρευση των αντιβαλλιστικών συστημάτων, ο Ρώσος υπουργός Αμύνης Σεργκέι Ιβανόφ επανέλαβε, χθες, την προειδοποίηση ότι μια τέτοια ενέργεια θα εκληφθεί ως ακύρωση όλων των συμφωνιών περί αφοπλισμού και θα σημάνει την έναρξη μιας περιόδου «πλήρους αβεβαιότητας» για την παγκόσμια ασφάλεια».

«Οταν κάποιος δηλώνει ότι η απαγόρευση των αντιβαλλιστικών συστημάτων έχει χάσει την ισχύ της, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι όλα αυτά τα έγγραφα έχουν επίσης χάσει την αξία τους», υπογράμμισε ο Σεργκέι Ιβανόφ. Παρότι δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις της με την Ουάσιγκτον, επεσήμανε ότι «είναι πολύ νωρίς να ορίσουμε σε ποιες παραμέτρους θα κινηθεί ο διάλογος». «Θα προχωρήσει», πρόσθεσε, «μόνο ως ανταλλαγή απόψεων».

Συμβουλές Ολμπράιτ

Το θέμα της αμερικανικής αντιπυραυλικής άμυνας αναλύει με άρθρο της στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» η πρώην αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας, Μαντλίν Ολμπράιτ. Εν όψει της περιοδείας του Τζορτζ Μπους στην Ευρώπη και τη Ρωσία, η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον δηλώνει ότι εάν ο νυν πρόεδρος επιθυμεί να επιτύχει ομοφωνία στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας, θα πρέπει πρωτίστως να επαναλάβει, υπό λογικούς όρους, τον διάλογο με τη Βόρεια Κορέα, ένα από τα κράτη που ως γνωστόν περιλαμβάνονται στη λίστα του Πενταγώνου για τα λεγόμενα «κράτη-ταραξίες» από τα οποία θα προέλθει, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, η πυραυλική απειλή. Η κ. Ολμπράιτ συνιστά στον Τζορτζ Μπους να διατυπώσει την πρότασή του με τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις πιθανές απειλές, «χωρίς να αναβιώνει τις παλιές και χωρίς να προκαλεί οργή».

Αλλες, πρόσφατες δημοσκοπήσεις κατέγραψαν την αντίθεση του 70% των Γερμανών στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάτι που αποδίδεται κυρίως στους φόβους για απώλεια θέσεων εργασίας εξαιτίας της αναμενόμενης εισροής μεταναστών.