ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστήριο των δολοφονιών μένει ανεξιχνίαστο

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ. Εκρυθμη παρέμενε και χθες η κατάσταση στο Νεπάλ, καθώς οι κάτοικοι του εξωτικού αυτού βασιλείου των Ιμαλαΐων αρνούνταν να πιστέψουν την επίσημη εκδοχή για τα αίτια της δολοφονίας σύσσωμης της βασιλικής οικογένειας την Παρασκευή. Στην πρωτεύουσα Κατμαντού επεβλήθη χθες νέα απαγόρευση της κυκλοφορίας, καθώς έγινε σαφές ότι το λαϊκό αίσθημα εναντίον του νέου βασιλιά Γκουγιανέντρα δεν είχε κοπάσει.

Ο ίδιος ο βασιλιάς, που τη Δευτέρα είχε δεσμευθεί να διαλευκάνει τη μυστηριώδη βασιλική σφαγή, αντιμετώπισε χθες τις πρώτες δυσκολίες. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κουμάρ Νεπάλ, αποσύρθηκε από την επιτροπή διερεύνησης, προφασιζόμενος νομικό κώλυμα. Ωστόσο, αναλυτές υπογραμμίζουν ότι ο Κουμάρ αρνήθηκε να προσυπογράψει μια έρευνα αμφίβολης αντικειμενικότητας και ότι ο Γκουγιανέντρα είναι βέβαιο ότι γνωρίζει τι πραγματικά συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στο βασιλικό παλάτι.

Τα σενάρια

Ο νέος βασιλιάς είχε δηλώσει το πρωί της Κυριακής ότι η δολοφονία του λαοφιλούς βασιλιά Μπιρέντρα, της βασίλισσας Αϊσβαρία και πολλών άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας (συνολικά 10 με τους θανάτους δύο τραυματιών τη Δευτέρα) ήταν… «ατύχημα». Ο Γκουγιανέντρα είχε κάνει λόγο για… «έκρηξη (και όχι εκπυρσοκρότηση) αυτόματου όπλου».

Παρούσες στο βασιλικό τραπέζι ήταν η σύζυγός του και η αδελφή του, οι οποίες γλίτωσαν με επιπόλαια τραύματα, ενώ ο ίδιος απουσίαζε.

Η παράδοξη αυτή σύμπτωση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ίδιος βγήκε ωφελημένος από τη βασιλική σφαγή έχουν γεννήσει υποψίες για συνωμοσία βυζαντινού τύπου.

Εμπλοκή του στρατού;

Ενα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί από στόμα σε στόμα στο Κατμαντού έχει να κάνει με την εμπλοκή του στρατού, ο οποίος πρόσφατα είχε έρθει σε σύγκρουση με τον βασιλιά Μπιρέντρα.

Αιτία των τριβών ήταν η επιθυμία του βασιλιά να επεκταθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις βαθύτερα στη ζώνη της χώρας που ελέγχεται από τους μαοϊκούς αντάρτες. Κι ενώ ουδείς γνωρίζει αν πράγματι ενεπλάκη ο στρατός στις δολοφονίες, είναι άξιο προσοχής το γεγονός ότι η πρώτη εκδοχή, που έριχνε όλο το βάρος της ευθύνης στον γιο του βασιλικού ζεύγους, προήλθε από ανώνυμα στρατιωτικά χείλη.

Η εκδοχή αυτή αμφισβητείται από τον λαό, που δεν θεωρούσε τον διάδοχο Ντιπέντρα ικανό για μια τέτοια σφαγή.

Το μόνο που θα μπορούσε πράγματι να αποδείξει αν ο Ντιπέντρα ήταν δολοφόνος και στη συνέχεια αυτόχειρας ή απλώς θύμα θα ήταν μια ιατροδικαστική εξέταση, η οποία όμως ποτέ δεν έγινε. Το πτώμα του Ντιπέντρα αποτεφρώθηκε σύμφωνα με τα παραδοσιακά ινδουιστικά ταφικά έθιμα δίπλα στον ιερό ποταμό Μπαγκνάτι τη Δευτέρα. Τη στιγμή της τελετής, ο πληθυσμός ήταν περιορισμένος στα σπίτια του, από τον φόβο νέων εκδηλώσεων οργής. Από τον θάνατο του βασιλικού ζεύγους το βράδυ της Παρασκευής και ώς τη στιγμή που υπέκυψε στα τραύματά του, τη Δευτέρα, ο Ντιπέντρα ήταν βασιλιάς.

Η στέψη του θείου του Γκουγιανέντρα τη Δευτέρα συνοδεύτηκε από βίαιες ταραχές, στις οποίες βρήκαν τον θάνατο δύο διαδηλωτές που επιχείρησαν να φτάσουν στο παλάτι.

Θα μιλήσουν

οι επιζήσαντες;

Αγνωστο παραμένει επίσης το ποια στάση θα τηρήσουν οι τέσσερις επιζήσαντες του μακελειού της Παρασκευής. Δύο εξ αυτών, η σύζυγος και η αδελφή του Γκουγιανέντρα, δεν αναμένεται να ρίξουν ιδιαίτερο φως στις έρευνες. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τον εξάδελφο του βασιλικού ζεύγους και τον θετό γιο του, οι οποίοι μπορεί να επιλέξουν να λύσουν τη σιωπή τους.

Η σημασία που έχει για τους κατοίκους της χώρας η διαλεύκανση του εγκλήματος γίνεται απόλυτα σαφής αν αναλογιστούμε ότι για τους Νεπαλέζους ο βασιλιάς δεν είναι απλώς ένας ηγέτης αλλά η ενσάρκωση του Θεού.

Η αστάθεια στο Νεπάλ προκαλεί «ημικρανίες» στην Ινδία

Ανησυχία έχει προκαλέσει στο Νέο Δελχί η αστάθεια στο Νεπάλ, καθώς στην ινδική πρωτεύουσα εκφράζονται υποψίες ότι ο νέος βασιλιάς Γκουγιανέντρα έχει έντονες συμπάθειες στο Πεκίνο. «Το Νεπάλ βρίσκεται γεωγραφικά στο κούτελο της Ινδίας και αυτήν τη στιγμή της προκαλεί τεράστιες ημικρανίες», έγραψε η ινδική εφημερίδα «Ιντουστάν Τάιμς». Γεωγραφικά τοποθετημένο μεταξύ των δύο περιφερειακών ανταγωνιστών, το Νεπάλ αντιμετωπιζόταν ανέκαθεν από την Ινδία ως ζώνη ανάσχεσης της Κίνας. Ωστόσο, τα αντι-ινδικά αισθήματα είναι έντονα στο φτωχό αλλά πανέμορφο αυτό βασίλειο των 23 εκατομμυρίων ατόμων, όπου το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το μισό από της Ινδίας. «Σε ορισμένους κύκλους, ο 53χρονος νέος μονάρχης θεωρείται πιο κοντά στην Κίνα παρά στην Ινδία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων ο αναλυτής Ανάντ Οτζχά. Οποιος κι αν είναι ο προσανατολισμός του νέου μονάρχη, το γεγονός ότι δεν είναι αποδεκτός από το λαό αποτελεί πρόβλημα για την Ινδία, δεδομένου ότι ο βασιλιάς ήταν ο μόνος συνδετικός κρίκος σε μια χώρα όπου μαίνεται επί δεκαετίες μαοϊκή εξέγερση. Δεδομένου ότι τα ορεινά σύνορα Νεπάλ και Ινδίας είναι ιδιαίτερα πορώδη, οι Αρχές στο Νέο Δελχί ανησυχούν ότι θα δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα για την εξάπλωση της μαοϊκής εξέγερσης.