ΚΟΣΜΟΣ

Η Βόρειος Κορέα απειλεί τις ΗΠΑ με τα πυρηνικά

ΣΕΟΥΛ. Με επανέναρξη του πυρηνικού της προγράμματος και επανεξέταση του μορατόριουμ των πυρηνικών δοκιμών της απειλεί η Βόρειος Κορέα, αν η κυβέρνηση Μπους δεν επαναλάβει τις διπλωματικές επαφές με το καθεστώς και κατ’ επέκτασιν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το «πλαίσιο συμφωνίας» του 1994 για την αντικατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ανταποκριθούν στο αίτημα για αποζημίωση από την απώλεια ηλεκτρισμού, θα είναι δύσκολο να παραμείνει σε ισχύ το πλαίσιο συμφωνίας και η Βόρειος Κορέα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει το δικό της δρόμο», ανακοίνωσε χθες το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας.

Στο «πλαίσιο συμφωνίας» του 1994, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν υποσχεθεί να κατασκευάσουν δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ελαφρού ύδατος, που παράγουν λιγότερο πλουτώνιο σε σχέση με τους παλιούς αντιδραστήρες γραφίτη της Βορείου Κορέας. Σε αντάλλαγμα, το βορειοκορεατικό καθεστώς είχε συμφωνήσει να «παγώσει» το πρόγραμμα ανάπτυξης των αντιδραστήρων του, που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εφοβούντο ότι θα το οδηγούσε στην απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Η κατασκευή των δύο αντιδραστήρων είχε αρχικώς υπολογιστεί ότι θα έχει ολοκληρωθει μέχρι το 2003. Ωστοσο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το όλο πρόγραμμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2008. Ως εκ τούτου οι Βορειοκορεάτες ζητούν να αποζημιωθούν από την Ουάσιγκτον για την καθυστέρηση, απαιτώντας παράλληλα από τις ΗΠΑ να πάψουν να χρησιμοποιούν τους αντιδραστήρες «ως μοχλό πίεσης προς το καθεστώς».

«Πάγωσε» τις επαφές

Η κυβέρνηση Μπους έχει υποσχεθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το «πλαίσιο συμφωνίας», αλλά απαιτεί από τη Βόρειο Κορέα να παράσχει πλήρεις αποδείξεις ότι και αυτή εκπληρώνει τις δικές της, ως προς το εξοπλιστικό της προγραμμα. Ο Μπους «πάγωσε» τις επαφές με τη Βόρειο Κορέα όταν αντικατέστησε τον Κλίντον, τον περασμένο Ιανουάριο. Ο κομμουνιστικός Βορράς, από την πλευρά του, ανέστειλε όλες τις επαφές με τη Νότιο Κορέα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σέλινγκ Χάρισον, επιφανούς στελέχους του Century Foundation στην Ουάσιγκτον, η ηγεσία της Βορείου Κορέας επιθυμεί μεν καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά δυσανασχετεί με την πολιτική επανεξέτασης αυτών των σχέσεων από τον Μπους. Οι Βορειοκορεάτες είναι κατά τον κ. Χάρισον δυσαρεστημένοι από την απόφαση Μπους να μη συνεχίσει τις πρωτοβουλίες Κλίντον.

Στα πρόθυρα σοβαρής πολιτικής κρίσης βρίσκεται η Γιουγκοσλαβία εξαιτίας της άρνησης του Σοσιαλιστικού κόμματος του Μαυροβουνίου, το οποίο μετέχει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, να εγκρίνει νόμο που ανοίγει το δρόμο για την έκδοση του τέως προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Ο συνασπισμός του Γιουγκοσλάβου προέδρου Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα έδωσε στους Σοσιαλιστές του Μαυροβουνίου διορία μέχρι σήμερα το μεσημέρι να αποδεχθούν τον νόμο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ψήφισής του από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η σκληρή στάση που έχει αποφασίσει να τηρήσει το Σοσιαλιστικό κόμμα του Μαυροβουνίου εξηγείται από το γεγονός ότι ο Μιλόσεβιτς διατηρεί ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, η οποία θεωρείται προπύργιο των Σοσιαλιστών. Μέχρι στιγμής, ο κ. Κοστούνιτσα δεν έχει αποκαλύψει τι προτίθεται να πράξει σε περίπτωση που οι Μαυροβούνιοι επιμείνουν στην άρνησή τους.