ΚΟΣΜΟΣ

Οξύτατη επίθεση Σαρόν κατά Αραφάτ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Εν αναμονή της έλευσης του αρχηγού της CIA στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενδεικτική των διαθέσεων της Ουάσιγκτον να επανέλθει στο προσκήνιο για την επίλυση της αραβοϊσραηλινής κρίσης, το Ισραήλ χαλάρωσε εν μέρει τον αποκλεισμό των παλαιστινιακών εδαφών, καθώς διατηρείται σε γενικές γραμμές η εύθραυστη εκεχειρία, αν και ο Σαρόν εξαπέλυσε οξεία φραστική επίθεση εναντίον του Αραφάτ, αποκαλώντας τον «ψεύτη και τρομοκράτη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διέψευσαν χθες δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ», ότι οι Αμερικανοί εξασφάλισαν τη δέσμευση του Ισραήλ για τερματισμό της επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών στα παλαιστινιακά εδάφη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εκπόνησαν σχέδιο για το πάγωμα των εποικισμών, ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα στις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ωστόσο, η έλευση του Τζορτζ Τένετ στην περιοχή -το πού και πότε θα φθάσει παραμένει κρυφό για λόγους ασφαλείας- δείχνει ότι πριν ληφθεί η απόφαση για την αποστολή του αρχηγού της CIA, θα πρέπει να προηγήθηκε κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, μετά την έκκληση του Αραφάτ για εκεχειρία, το Σάββατο.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όμως, εξαπέλυσε τη σφοδρότερη επίθεσή του εναντίον του Παλαιστίνιου ηγέτη από την ημέρα που ανήλθε στην εξουσία. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό δίκτυο NTV, ο Αριέλ Σαρόν δήλωσε ότι ο Αραφάτ γίνεται παγκοσμίως δεκτός ως ηγέτης κράτους, ενώ στην πραγματικότητα συμπεριφέρεται ως «ηγέτης δολοφόνων και τρομοκρατών». Ο Σιμόν Πέρες συμφώνησε ότι θα μπορούσε να περιγράψει κάποιος τον Αραφάτ ως τρομοκράτη, αν και τάχθηκε εναντίον της χρήσης τέτοιου είδους χαρακτηρισμών για ψυχολογικούς λόγους.

Αντιδρώντας στις επικρίσεις του Σαρόν, ο πρόεδρος του παλαιστινιακού κοινοβουλίου Αχμέντ Κουρέια τόνισε ότι «ο Αραφάτ δεν είναι δολοφόνος, αλλά ηγέτης του λαού του» και ο Ναμπίλ Σάαθ υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις Σαρόν δεν δείχνουν άτομο που ενδιαφέρεται για την ειρήνη.

«Σημαντικό δεν είναι ποιον θα ψηφίσετε, αλλά το πολιτικό μονοπάτι που θα επιλέξετε», είπε χθες σε συνάντηση με εμπόρους και εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων ο Μοχάμεντ Χαταμί, πτυχιούχος Φιλοσοφίας γερμανικού πανεπιστημίου, πατέρας δύο αγοριών και μίας κόρης, γιος του αγιατολάχ Ρουολάχ Χαταμί.