ΚΟΣΜΟΣ

Προσπαθούν να πείσουν τον Μπους για το θερμοκήπιο

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι υπαρκτό πρόβλημα και επιδεινώνεται. Αυτό προειδοποιεί επιτροπή κορυφαίων Αμερικανών επιστημόνων, η διαπίστωση των οποίων ίσως να μεταβάλει τη στάση του προέδρου Μπους επί του θέματος, εν όψει της περιοδείας του στην Ευρώπη, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούνται ο κύριος υπεύθυνος για την αλλαγή του κλίματος. Με την έκθεσή τους, που δημοσιεύστηκε κάπως εσπευσμένα από την Εθνική Ακαδημία Επιστημών, 11 κορυφαίοι επιστήμονες ειδικοί για το κλίμα επιβεβαιώνουν την κυρίαρχη επιστημονική άποψη, ότι η ατμόσφαιρα της γης θερμαίνεται ολοένα και ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι υπεύθυνη γι’ αυτό. «Τα επικίνδυνα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συσσωρεύονται στην ατμόσφαιρα της γης λόγω των δραστηριοτήτων του ανθρώπου και οδηγούν στην άνοδο της θερμοκρασίας, τόσο στην επιφάνεια του πλανήτη όσο και στους ωκεανούς», υπογραμμίζει η έκθεση.

Η έκθεση

Η σύνταξη της εν λόγω μελέτης ζητήθηκε από τον Λευκό Οίκο εν όψει της διεθνούς διάσκεψης για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βόννη τον Ιούλιο, αλλά δημοσιεύτηκε τις παραμονές της περιοδείας Μπους στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα τεθεί μεταξύ άλλων και το θέμα του κλίματος. Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος Μπους εξόργισε τους Ευρωπαίους ηγέτες τον περασμένο Μάρτιο, απορρίπτοντας το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη διεθνή συμφωνία που υπεγράφη στην Ιαπωνία το 1997 για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η απόρριψή του αυτή οδήγησε σε μια από τις πρώτες κρίσιμες δοκιμασίες για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του.

Αναφερόμενη στο πόρισμα της επιτροπής, η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου Μπους, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε την Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι και μόνο η δημοσιοποίηση της έκθεσης αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος αντιμετωπίζει σοβαρά το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών, το οποίο, όπως είπε, «είναι πολύ σημαντικό». Ο κ. Μπους και πολλοί από το υπουργικό του συμβούλιο, που συμμετείχαν σε σύσκεψη επί του θέματος την περασμένη Τρίτη, πρόκειται να υποβάλουν προτάσεις για τη μείωση των ρύπων που εντείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Σύμφωνα με την κυρία Ράις, επιτροπή υπουργών εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να κάνει συστάσεις στον πρόεδρο προτού αυτός αναχωρήσει για την Ευρώπη. Ο πρόεδρος Μπους, όπως είπε, «θα συζητήσει με τους συμμάχους για όσα έχουμε μάθει έως τώρα σχετικά με το κλίμα».

Σαφείς οι δηλώσεις

Απαντώντας στους επικριτές της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης που καταγγέλλουν ότι ο Μπους αδιαφορεί για ένα θέμα μείζονος σημασίας, η κ. Ράις διαβεβαίωσε ότι η κυβερνητική επιτροπή αγωνίζεται σκληρά για να ενημερωθεί και να υποβάλει τις προτάσεις της. Κατά την κυρία Ράις είναι πολύ σημαντικό το ότι «όλοι, από τον αντιπρόεδρο, τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών και τον υπουργό Γεωργίας, κατανοούν το πρόβλημα και ασχολούνται με το θέμα».

«Ηδη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι δεν πιστεύει πως το Πρωτόκολλο του Κιότο μπορεί να λύσει το πρόβλημα με τον τρόπο που θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ», δήλωσε η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας. «Κι επειδή η επισήμανσή του δεν έγινε αντιληπτή από όλους, ίσως θα ήταν καλύτερα να δηλώσουμε εκ νέου στον κόσμο και τους συμμάχους ότι δεν σκοπεύουμε να στηρίξουμε το Πρωτόκολλο», πρόσθεσε. Η ευθύτητα στις δηλώσεις της, πάντως, είναι αξιοσημείωτη, δεδομένου ότι έως τώρα ο Λευκός Οίκος απέφευγε να αρθρώσει τις λέξεις «φαινόμενο του θερμοκηπίου» και αμφισβητούσε επίμονα τη σαφήνεια της επιστημονικής θεωρίας, σύμφωνα με την οποία ο καπνός από τα φουγάρα και τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων συνιστούν απειλή για το περιβάλλον.

Ανοικτή επιστολή

Ενδεικτική του κλίματος που θα επικρατήσει κατά τις σχετικές συνομιλίες στην Ευρώπη είναι η ανοιχτή επιστολή 16 κορυφαίων επιστημονικών ομάδων από όλον τον κόσμο, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science και περιλαμβάνει δραματικές εκκλήσεις για τη λήψη άμεσων μέτρων. «Καλούμε τους πάντες, πολίτες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις, να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων», αναφέρουν. Πολλά στελέχη διεθνών επιχειρήσεων πιέζουν την κυβέρνηση να ασκήσει πιο αυστηρή πολιτική στο θέμα και το ίδιο πράττει και μια ισχυρή ομάδα των στενότερων συμβούλων του Μπους, που περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, την κ. Ράις, τον υπουργό Οικονομικών Πολ Ο’ Νιλ και την υπουργό Περιβάλλοντος Κρίστι Γουίτμαν.

Το τελευταίο πόρισμα των Αμερικανών ειδικών αντανακλά ακριβώς τη βεβαιότητα της επιστημονικής κοινότητας στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό για το ρόλο που παίζει η συσσώρευση των ρύπων στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη τα τελευταία 50 χρόνια. «Η βεβαιότητα αυτή είναι πολύ πιο ισχυρή απ’ ό,τι ήταν πριν από δέκα χρόνια», υπογραμμίζει στην έκθεσή της η επιτροπή.