ΚΟΣΜΟΣ

«Πυροσβέστης» στη Μ. Ανατολή ο αρχηγός της CIA

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Το αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για τη μεσανατολική κρίση έφερε χθες τον αρχηγό της CIA Τζορτζ Τένετ στο Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, όπου είχε τις πρώτες επαφές του με τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιασέρ Αραφάτ, σε μια προσπάθεια για τη διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας, η οποία πιθανότατα θα οδηγήσει σε συνάντηση αξιωματούχων ασφαλείας των δύο πλευρών. Προς αυτή την κατεύθυνση εξάλλου στρέφονται και οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην περιοχή Γουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους αξιωματούχους για θέματα ασφαλείας.

Αν και ελάχιστα ελέχθησαν πριν και μετά τις συναντήσεις του κ. Τένετ με τον Σαρόν και τον Αραφάτ, το Ισραήλ είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα ζητούσε από τον αρχηγό της CIA να μεταφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή το αίτημά του για τη σύλληψη κάπου 300 μαχητών των οργανώσεων Φατάχ, Χαμάς και Τζιχάντ με σκοπό την αποτροπή εξτρεμιστικών ενεργειών.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Ναμπίλ Σάαθ χαρακτήρισε «παράλογες και αντιπαραγωγικές» τις απαιτήσεις του Ισραήλ και δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές συλλήψεις, αλλά θα ενεργήσει με βάση συγκεκριμένες πληροφορίες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν συλληφθεί ήδη δύο άτομα από τη Δυτική Οχθη ως ύποπτα για την επίθεση αυτοκτονίας της περασμένης Παρασκευής, και ότι ο Αραφάτ έδωσε στο Ισραήλ πληροφορίες για δύο πιθανές βομβιστικές επιθέσεις.

Διαχωριστική λωρίδα

Εν τω μεταξύ, δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Γιεντότ Αχρόνοτ» αναφέρει ότι ο ισραηλινός στρατός και η αστυνομία έχουν καταστρώσει σχέδιο για τη δημιουργία «διαχωριστικής λωρίδας» ή ζώνης ασφαλείας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη, προκειμένου να αποτραπούν τρομοκρατικές ενέργειες. Το σχέδιο έχει υποβληθεί προς έγκρισιν στον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν, τον υπουργό Αμύνης Βενιαμίν Μπεν Ελίεζερ και τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Ούζι Λαντάου.

Στη διάρκεια σποραδικών επεισοδίων χθες στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη τραυματίστηκαν ελαφρά έντεκα Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές ασφαλείας, ισραηλινές δυνάμεις κατέστρεψαν κτίρια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, σε τρεις επιδρομές τους σε περιοχές της Λωρίδας της Γάζας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση

Η μεσανατολική κρίση, όμως, απασχολεί σοβαρά και την Ευρώπη, καθώς όπως ανακοινώθηκε χθες από διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και ο Παλαιστίνιος υπουργός Ναμπίλ Σάαθ θα παραστούν, τη Δευτέρα στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Χαβιέ Σολάνα και ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της Ε.Ε. θα μεταβούν στην περιοχή, όπου θα έχουν συνομιλίες με τον Αριέλ Σαρόν, τον Γιασέρ Αραφάτ και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Χθες, ο κ. Πέρσον τόνισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για πιο ενεργή ευρωπαϊκή παρέμβαση μαζί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στη Μέση Ανατολή.