ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματική «επίθεση» στη σκιά της βίας

ΡΑΜΑΛΑ. Οι ελπίδες για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, έπειτα από εννεάμηνη αιματοχυσία, επιστρέφουν μαζί με τις επίπονες διπλωματικές προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να επαναφέρουν Ισραηλινούς και Παλαιστινίους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο αρχηγός της CIA Τζορτζ Τένετ συναντήθηκε χθες με αξιωματούχους των δύο πλευρών για θέματα ασφαλείας, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς είχε συναντήσεις με τον Αριέλ Σαρόν, τον Σιμόν Πέρες και τον Γιασέρ Αραφάτ.

Πρωταρχικός στόχος της αμερικανικής διπλωματίας είναι η διατήρηση της εύθραυστης εκεχειρίας, που κήρυξε το περασμένο Σάββατο ο Γιασέρ Αραφάτ και ο οριστικός τερματισμός της βίας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Οι επικεφαλής των Παλαιστινίων σε θέματα ασφαλείας της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας, Τζιμπρίλ Ρατζούμπ και Μοχάμεντ Νταχλάν συμμετείχαν στη χθεσινή συνάντηση, ενώ από ισραηλινής πλευράς μετείχε ο Αβί Ντίχτερ, επικεφαλής της εσωτερικής ασφαλείας. Επρόκειτο για την πρώτη συνάντηση αξιωματούχων των δύο πλευρών, μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση σε ντισκοτέκ του Τελ Αβίβ, με είκοσι νεκρούς, καθώς προηγούμενες προσπάθειες είχαν πέσει στο κενό.

Αντιδράσεις

Ωστόσο, δεν είναι όλοι οι Παλαιστίνιοι ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις. Κάποιοι έκαψαν χθες ομοιώματα του Τένετ, ενώ η ισλαμική Χαμάς επέκρινε την επίσκεψη του αρχηγού της CIA, λέγοντας ότι αποσκοπεί να διαιρέσει τους Παλαιστινίους και επανέλαβε ότι η ίδια θα συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα. Αξιωματούχος της εξτρεμιστικής οργάνωσης δήλωσε ότι ο Τένετ επιχειρεί να ενσπείρει τον διχασμό ανάμεσα στην Παλαιστινιακη Αρχή και τον παλαιστινιακό λαό και να μεταβάλει τον αγώνα σε ενδοπαλαιστινιακή διαμάχη, δικαιολογώντας τους σιωνιστές.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά ακόμη», δήλωσε χθες ο Σιμόν Πέρες, πριν από τη συνάντησή του με τον Γουίλιαμ Μπερνς, σε ξενοδοχείο του Τελ Αβίβ. «Υπάρχουν πολλές δυσκολίες κι αυτή η εβδομάδα θα είναι μία εβδομάδα μεγάλης σημασίας», πρόσθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπερνς, ο οποίος μετέβη αργότερα στη Ραμάλα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Τένετ εργάζονται για τη «σταθεροποίηση» της εκεχειρίας και στόχος τους είναι η αποδοχή από τις δύο πλευρές ενός χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή των συστάσεων της έκθεσης Μίτσελ. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση απευθύνει έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός, την οποία θα ακολουθήσουν ενέργειες για την οικοδόμηση μέτρων αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Συγκρούσεις

Παρόλα αυτά, συνεχίστηκαν και χθες οι σποραδικές συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη και τη Γάζα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί Παλαιστίνιοι. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επανέλαβαν χθες ότι θα επαναφέρουν στις συνομιλίες το αίτημά τους για άρση του αποπνικτικού ισραηλινού αποκλεισμού, ενώ ορισμένες ισραηλινές εφημερίδες τόνιζαν τη «σοβαρή απειλή» νέων αντιισραηλινών επιθέσεων από τους εξτρεμιστές.

Χθεσινή δημοσκόπηση, πάντως, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Μααρίβ» δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της διατήρησης της πολιτικής αυτοσυγκράτησης που επιδεικνύει η κυβέρνηση. Το 59% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θέλει να συνεχιστεί, παρότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 80% εκτιμά ότι ο Γιασέρ Αραφάτ δεν θα σεβαστεί την εκεχειρία, που κήρυξε το περασμένο Σάββατο.