ΚΟΣΜΟΣ

Η Ε.Ε. δεν καλοδέχεται τον Μπους

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν φαίνεται να τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Τζορτζ Μπους, αντίθετα έχουν την αίσθηση ότι υπό την ηγεσία του, οι ΗΠΑ θα ασχολούνται μόνο με τα συμφέροντά τους, αδιαφορώντας για τον υπόλοιπο κόσμο, θα μολύνουν τους ουρανούς, θα παραβιάζουν συμφωνίες και θα φλερτάρουν με μια νέα κούρσα εξοπλισμού.

Οταν λοιπόν ο κ. Μπους φθάσει σήμερα στην Ισπανία, πρώτο σταθμό της πενθήμερης περιοδείας του στην Ευρώπη, το κλίμα θα είναι μάλλον αρνητικό. Ορισμένοι αναλυτές παρατηρούν βέβαια ότι λίγοι ήταν οι νεοεκλεγέντες Αμερικανοί πρόεδροι που έγιναν αποδεκτοί μεμιάς στην αγκαλιά της Ευρώπης, η οποία κατά παράδοση απεχθάνεται τις αλλαγές στον Λευκό Οίκο. Και φυσικά ο Τζορτζ Μπους δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για όσα ενοχλούν τους Ευρωπαίους. Ο Γάλλος ακτιβιστής, Ζοζέ Μποβέ, διαμαρτυρόταν για την «αμερικανική ηγεμονία» πολύ πριν εκλεγεί ο Τζορτζ Μπους.

Οι μεγάλες διαφορές

Αλλά μέσα σε λίγους μήνες, η κυβέρνηση Μπους έχει καταφέρει να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους Ευρωπαίους. Και όπως παρατηρούν οι αναλυτές, η απόσταση μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών φαίνεται ότι μεγαλώνει όταν πρόκειται για κοινωνικά ζητήματα που καθιστούν την κατανόηση μεταξύ τους δυσκολότερη και δημιουργούν το λεγόμενο χάσμα αξιών. Σε αντίθεση με τη συντηρητική ατζέντα του Μπους, η Ευρώπη κυριαρχείται από κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Την ώρα που οι ΗΠΑ εκφράζουν έκπληξη για την ευρωπαϊκή φορολογική πολιτική και χλευάζουν τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, οι Ευρωπαίοι βλέπουν στην Αμερική μια σκληρή κοινωνία, με υπερβολικές ελλείψεις. Ο κ. Μπους πρόκειται να αντιμετωπίσει έντονες διαμαρτυρίες από τους αντιπάλους της θανατικής καταδίκης όταν προσγειωθεί στην Ευρώπη, μία ημέρα μετά την εκτέλεση του Τίμοθι Μακβί. Και φυσικά λαμβάνουν σοβαρά υπόψη ότι ο κ. Μπους ήταν κυβερνήτης του Τέξας, της πολιτείας με το υψηλότερο ποσοστό εκτελέσεων. Ακόμη και γεγονότα όπως η σύλληψη των διδύμων θυγατέρων του Μπους για παράνομη κατανάλωση αλκοόλ δεν αφήνουν αδιάφορους τους Ευρωπαίους. Την ώρα που τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για το δικαίωμα της πρώτης οικογένειας στην ιδιωτική ζωή, οι Ευρωπαίοι διερωτώνται γιατί οι θυγατέρες του δεν μπορούν να πιουν στην ηλικία των 19 χρόνων, ενώ μπορούν να ψηφίζουν, να παντρεύονται και γενικά να λειτουργούν ως κανονικοί πολίτες.

Οι Ευρωπαίοι δείχνουν επίσης προβληματισμένοι για την αμερικανική στάση στα θέματα των ναρκών, των αμβλώσεων, των μεταλλαγμένων τροφίμων, για την άρνηση των ΗΠΑ να στηρίξουν τη σύσταση ενός διεθνούς δικαστηρίου και φυσικά για την πολιτική τους στο θέμα του περιβάλλοντος. Εμειναν άφωνοι όταν ο κ. Μπους ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το Πρωτόκολλο του Κιότο, που υποχρεώνει τα βιομηχανικά κράτη να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων. Εχουν επίσης σοβαρές αμφιβολίες για την ορθότητα του αντιπυραυλικού προγράμματος, η εφαρμογή του οποίου θα σημάνει αυτομάτως την παραβίαση της συνθήκης ΑΒΜ, που υπεγράφη το 1972. Επιπλέον, η απόφαση του Μπους να παγώσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα ήταν αρκετή για να αναγκάσει τους Ευρωπαίους να επιχειρήσουν μόνοι τους τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων συμφιλίωσης των δύο κορεατικών κρατών. Μερικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι πίσω απ’ όλες αυτές τις διαφορές κρύβεται το γεγονός ότι οι δύο ήπειροι ακολουθούν αντικρουόμενες πορείες εξέλιξης, που εύλογα οδηγούν στην ασυμφωνία. «Ως η μόνη υπερδύναμη, η Αμερική επιχειρεί να προχωρήσει μπροστά, επιβάλλοντας τις αρχές της στους άλλους. Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαίοι εξελίσσονται σε μια συμπαγή οντότητα και θέλουν να ακουστούν», δηλώνει ο Τσαρλς Γκραντ, πολιτικός αναλυτής σε βρετανικό κέντρο μελετών.

Πόσο μεγάλη είναι η ένταση μεταξύ τους, μένει να διαπιστωθεί. Ο κ. Γκραντ και άλλοι προειδοποιούν ότι αμφότερες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν σύνεση για να μη χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Από την πλευρά της, η αμερικανική κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους και διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης. Ακόμη και ορισμένοι Ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα. Οπως το έθεσε η Ντομινίκ Μουασί, από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, «βρισκόμαστε μπροστά σε μια Ευρώπη με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μια νέα αμερικανική κυβέρνηση που ανακαλύπτει τον δρόμο της. Αμφότερες οι πλευρές έχουν προκαταλήψεις. Η κυβέρνηση Μπους είναι σαφώς πιο αλαζονική, ενώ εμείς, από την πλευρά μας, πρέπει να της επισημάνουμε την ύπαρξή μας»…

Ηδη, πληροφορίες που αναμεταδίδονται και από ξένα πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να προσεταιρισθεί τον απαραίτητο αριθμό γερουσιαστών από το κόμμα του Ουμπέρτο Μπόσι και να τους εντάξει στο δικό του κόμμα, τη «Φόρτσα Ιτάλια», εξασφαλίζοντας έτσι τα νώτα του από διασπαστικές κινήσεις.