ΚΟΣΜΟΣ

Μερική επέμβαση μελετά τώρα το ΝΑΤΟ

Γκέτεμποργκ. Στην αποστολή περιορισμένης στρατιωτικής δύναμης στα Σκόπια προσανατολίζεται η Δύση, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης Τραϊκόφσκι που κατετέθη στον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Λόρδο Ρόμπερτσον και το οποίο είναι, από την πλευρά της, πρόθυμη να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση, όπως τόνισε στο Γκέτεμποργκ ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης.

Παρούσα και η Ελλάδα

«Η Ελλάδα πρέπει να έχει παρουσία και στα Σκόπια, όπως έχει στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο. Δεν μας αφήνει αδιάφορους η ειρήνευση στη χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου τόνισε ότι, σε κάθε περίπτωση, θα πρόκειται για περιορισμένη δύναμη με πολύ συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης (ίσως ύστερα από τρεις εβδομάδες), όχι για μια ειρηνευτική δύναμη απεριορίστου διαρκείας.

Από τα μέχρι αργά χθες γνωστά στοιχεία, ο πρόεδρος των Σκοπίων Μπόρις Τραϊκόφσκι επέδωσε στον ευρισκόμενο την Πέμπτη στα Σκόπια γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Λόρδο Ρόμπερτσον επιστολή, με την οποία ζητεί στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ για την επιτήρηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και αφοπλισμού των ατάκτων. Η δύναμη θα είναι ΝΑΤΟϊκή ή, εάν αυτό δεν είναι εφικτό για οιονδήποτε λόγο, η παρέμβαση μελών του μεμονωμένα.

Το αποφασιστικό στοιχείο υπήρξε η κατάθεση και από την πλευρά του αλβανικού «απελευθερωτικού στρατού» αναλόγου σχεδίου περί κατάπαυσης του πυρός και αναζήτησης πολιτικής λύσης, δημιουργώντας έτσι τις βάσεις για μια ειρήνευση που η Δύση θα κληθεί προς το παρόν όχι να επιβάλει αλλά να επιτηρήσει και δη μερικώς. Γι’ αυτό και είναι σημαντικός ο αυστηρός χρονικός προσδιορισμός της διάρκειας της δυτικής αποστολής, ώστε να αποτραπεί ένας ολέθριος εγκλωβισμός της στη χώρα.

Υπάρχουν άλλωστε ακόμα πολλές αδιευκρίνιστες παράμετροι με κυριότερες το αρραγές του εσωτερικού μετώπου στη σλαβομακεδονική πλευρά και τον βαθμό συμφωνίας σε όλα αυτά των ιδίων των Αλβανών, αλλά και τα ίδια τα κίνητρά τους ακόμα. Και τούτο γιατί δεν μπορεί να αποκλεισθεί ότι πρόθεσή τους, σήμερα που βρίσκονται προ των πυλών των Σκοπίων, είναι να εμπλέξουν τη Δύση στρατιωτικά στην ΠΓΔΜ και να εκβιάσουν μέσω στρατιωτικής δράσης μια αστυνομευμένη από τη Δύση διχοτόμησή της.

Οπως μας εξήγησαν διπλωματικές πηγές, η συνολική πρόταση των Αλβανοφώνων του «Απευλευθερωτικού Στρατού», προϋποθέτει και έχει ως συνέπεια την πλήρη αναγνώρισή τους ως ισότιμης πολιτικής δύναμης εντός των Σκοπίων, ενώ σε ό,τι αφορά τη διεθνή παρουσία, αυτή δεν περιορίζεται όπως το επιθυμεί η κυβέρνηση σε απλή επιτήρηση ενός αφοπλισμού που θα διεξαχθεί σε προκαθορισμένα σημεία για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά σε γενικότερη ειρηνευτική παρέμβαση σε ολόκληρη τη χώρα. Και αυτό το απορρίπτει η κυβέρνηση Τραϊκόφσκι, ως προανάκρουσμα της διάλυσης της ΠΓΔΜ…

Εν αναμονή της Αχρίδας

Ετσι απομένει να αποδειχθεί κατά πόσον σήμερα στην Οχρίδα, οι δύο πλευρές θα έλθουν πράγματι σε συμφωνία, κάτι που αποτελεί και την προϋπόθεση μιας εισόδου δυτικών δυνάμεων στη χώρα, ενώ ως έταιρος παράγων αβεβαιότητος παραμένει ο βαθμός ομοθυμίας στην ίδια την πρωτεύουσα, αν μη τι άλλο γιατί είναι γνωστή η αντίθεση του «σκληρού» πρωθυπουργού Λιούπσκο Γκεοργκιέφσκι σε κάθε συμβιβασμό με το αλβανικό στοιχείο.

Ο Γκεοργκιέφσκι, τόνιζαν διπλωμάτες, απεδέχθη την επιστολή Τραϊκόφσκι μόνον υπό το βάρος ισχυρότατων πιέσεων, κυρίως από την Ευρώπη, όμως ουδείς μπορεί να βεβαιώσει ότι δεν θα «ανατινάξει» την όλη διαδικασία σε κάποια άλλη στιγμή.

Οι πρέσβεις-μόνιμοι αντιπρόσωποι των 19 του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συνεδρίασαν κατόπιν τούτου εκτάκτως χθες το πρωί για μια πρώτη εξέταση του αιτήματος και θα συνεδριάσουν εκ νέου στις αρχές της ερχομένης εβδομάδος για περαιτέρω επεξεργασία, αλλά όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός και τονίζουν και διπλωματικές πηγές, με διάθεση να υπάρξει θετική εισήγηση προς τις κυβερνήσεις.

Οι προκλήσεις των εξτρεμιστών δίνουν τον τόνο

Οι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (NLA) είναι αυτοί που αποφασίζουν στη σύρραξη στην ΠΓΔΜ παρότι απουσίαζαν απ’ τις επείγουσες διαβουλεύσεις, με θέμα τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, των ηγετών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες στις 13 Ιουνίου, ενώ έλαβαν μέρος στις συνομιλίες που γίνονται στα Σκόπια μεταξύ Σλάβων και Αλβανών πολιτικών και απεσταλμένων του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

Οι αυξανόμενες προκλήσεις των Αλβανών ανταρτών έδωσαν τον τόνο στις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις για το πολιτικό μέλλον της ΠΓΔΜ, που οι αντάρτες οραματιζόνται ως δικοινοτικό κράτος. Η προέλαση των ανταρτών ανέκοψε τη φυγή των αμάχων από περιοχές όπου συμβίωναν και οι δύ κοινότητες, ενώ εντάθηκαν οι προσπάθειες σύναψης εκεχειρίας. Την 11η Ιουνίου οι κυβερνητικές δυνάμεις συμφώνησαν να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς κοντά στο Κουμάνοβο, όπου είχαν αποκλεισθεί χιλιάδες άμαχοι και αντάρτες. Ομως αυτό δεν προσέφερε παρά μια ελάχιστη ελπίδα ειρήνευσης σε μια σύρραξη που εξανάγκασε στην προσφυγιά 70 χιλιάδες ανθρώπους.

Και οι δύο κοινότητες της ΠΓΔΜ θεωρούν ότι μόνο η μεγαλύτερη παρέμβαση των δυτικών ειρηνευτικών δυνάμεων, είτε υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ είτε από μια συμμαχία κρατών που θέλουν να συμμετάσχουν, είναι ο μοναδικός τρόπος να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ολοκληρωτικού πολέμου.

Η Βρετανία καλείται να αναλάβει το μερίδιο του λέοντος των ειρηνευτικών ενεργειών που θα κριθούν αναγκαίες, όπως προσπάθεια «αποστρατιωτικοποίησης» της εμπόλεμης ζώνης, εφόσον ο ΕΑΣ πεισθεί να παραδώσει τον οπλισμό του ή τουλάχιστον μέρος του. Ηδη, ένα βρετανικό τάγμα έχει αναπτυχθεί κοντά στο Πρίτζεν στο Νότιο Κόσοβο, που μέχρι πρότινος ελεγχόταν από Γερμανούς και Τούρκους.

Οι διοικητές του ΝΑΤΟ, παρότι εξαιρετικά ανήσυχοι για μια νέα άνευ ορίων ανάμιξη στα Βαλκάνια, παρηγορούνται από την πρόσφατη επιτυχία στο Πρέσεβο. Οι αντάρτες εγκατέλειψαν την περιοχή και παρέδωσαν τον οπλισμό τους, καθώς ο γιουγκοσλαβικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ.

Πώς θα ενεργήσουν οι Δυτικοί αν επέμβουν στην ΠΓΔΜ; Καθώς η καχυποψία μεταξύ Αλβανών και Σλάβων αυξάνεται καθημερινά, οι διαφωνίες σχετικά με τους όρους διεθνούς επιχείρησης είναι γιγαντιαίες. Οι Σλάβοι αναζητούν στρατιωτικές συμβουλές και οπλισμό για να νικήσουν τους αντάρτες. Αυτοί, όμως, όπως οι μετριοπαθείς Αλβανοί πολιτικοί, θεωρούν ότι η νατοϊκή επέμβαση θα νομιμοποιήσει τον έλεγχό τους στον Βορρά και τη Δύση της ΠΓΔΜ και στα σύνορα με το Κόσοβο.

Η ανάμιξη του ΝΑΤΟ

Ηδη, όμως, το ΝΑΤΟ έχει αναμιχθεί στην ΠΓΔΜ. Η χώρα βρίσκεται στη διόδο προμηθειών του αφού είναι βάση επιμελητείας των ειρηνευτικών δυνάμεων του Κοσόβου. Το ΝΑΤΟ μπορεί να βρει εναλλακτικές λύσεις, αφού οι σχέσεις του με τη Σερβία βελτιώνονται ταχύτατα. Μπορεί, όμως, η Δύση να παραμείνει αδιάφορη σε ένα ακόμα πόλεμο, που κλιμακώνεται στα Νότια Βαλκάνια, στο κατώφλι της Ελλάδας, που είναι μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας και της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που φιλοδοξούν να γίνουν; Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό.

Ο Βλ. Πούτιν στο Βελιγράδι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Επίσημη επίσκεψη στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αμέσως μετά την Συνάντηση Κορυφής με τον Τζορτζ Μπους στη Σλοβενία.

Ο κ. Πούτιν πραγματοποιεί την επίσκεψη, την πρώτη που πραγματοποιεί Ρώσος πρόεδρος στο Βελιγράδι μετά την αλλαγή του καθεστώτος στη Γιουγκοσλαβία, κατόπιν προσκλήσεως του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα.

Οι συνομιλίες των δύο ηγετών θα επικεντρωθούν στην κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και στις κινήσεις ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου, ζήτημα το οποίο απασχολεί εντόνως την γιουγκοσλαβική ηγεσία στο Βελιγράδι μετά τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Απριλίου στο Μαυροβούνιο και την επικράτηση του συνασπισμού μα επιδιώκει ανεξαρτησία από την Σερβία.

Η νέα ηγεσία του Βελιγραδίου στρέφει τα βλέμματα προς τη Μόσχα στο θέμα αυτό, καθώς η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών περνούν περίοδο βελτίωσης, μετά την αρχική ψυχρότητα που είχε προκαλέσει η άρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να υποστηρίξει τον νέο Γιουγκοσλάβο πρόεδρο όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αρνήθηκε να αναγνωρίσει την νίκη του Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, στις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Παρά την ψυχρότητα αυτή, πάντως, είναι σαφές ότι η Ρωσία παραμένει σύμμαχος της Γιουγκοσλαβίας, καταγγέλλοντας τις ενέργειες της Δύσης στο Κοσσυφοπέδιο, τις οποίες ο κ. Πούτιν έχει χαρακτηρίσει «το κορυφαίο έγκλημα της Ευρώπης».

Οι δύο ηγέτες αναμένεται επίσης να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ. Εν τω μεταξύ, στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να μεταβούν αύριο οι Ρώσοι υπουργοί Εξωτερικών και Αμύνης, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον διοικητή της KFOR Θόρνσταϊν Σκιάκερ.

Διάλογος για όλα με αβέβαιη έκβαση

ΣΚΟΠΙΑ. Εν αναμονή της έκβασης του «πολιτικού διαλόγου», που άρχισε χθες μεταξύ των ηγετών των κομμάτων της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, βρίσκονται τα Σκόπια, με την εκεχειρία να τηρείται σε γενικές γραμμές και την προοπτική μιας ΝΑΤΟϊκής παρέμβασης να προβάλλει όλο και πιο πιθανή, παρά την απόρριψη της ιδέας από τον πρόεδρο Τραϊκόφσκι. «Ακόμη και τα πιο δύσκολα και κρίσιμα θέματα», περιλαμβανομένων των συνταγματικών αλλαγών, πρόκειται να συζητηθούν, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου, στη σύνοδο των αρχηγών των κομμάτων που διεξάγεται σε κρυφή τοποθεσία της πρωτεύουσας και αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον τρία 24ωρα. Θέλοντας να αποδείξουν τις καλές τους προθέσεις, καθώς διεκδικούν συμμετοχή στον πολιτικό διάλογο, οι αντάρτες του NLA ανακοίνωσαν αργά την Πέμπτη το βράδυ ότι θα τηρήσουν εκεχειρία για τις επόμενες 12 ημέρες έως τις 27 Ιουνίου, αναμένοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Τι ζητούν οι αντάρτες

Είχε προηγηθεί η δημοσίευση σχεδίου ειρήνευσης του NLA, το οποίο προβλέπει παρέμβαση του ΝΑΤΟ, ενσωμάτωση των Αλβανών ανταρτών στις σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας, συνταγματικές αλλαγές, γενική αμνηστία και άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων. Το σχέδιο απορρίφθηκε πάραυτα από την κυβέρνηση, που έχει ήδη ανακοινώσει ότι υποστηρίζει την πρόταση του προέδρου Τραϊκόφσκι, που προσφέρει μεταξύ άλλων μερική αμνηστία για τους αντάρτες που θα καταθέσουν τα όπλα τους και βελτιωμένη προσαρμογή της αλβανικής μειοψηφίας στα κρατικά όργανα και τους θεσμούς.

Το αίτημα των Αλβανών για την παρέμβαση του ΝΑΤΟ, διά της οποίας θα διασφαλιστεί, όπως είπαν, μια «βιώσιμη ειρήνη» υποστήριξε χθες ο Αρμπεν Τζαφέρι, ηγέτης ενός εκ των δύο αλβανικών κομμάτων στον κυβερνητικό συνασπισμό. Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, που επικαλείται πηγές του γερμανικού υπουργείου Αμυνας, το Βερολίνο προωθεί σχέδια για τη σύσταση πολυμερούς «σταθεροποιητικής δύναμης» στα Σκόπια. Στη Σόφια, ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει το σχέδιο Τραϊκόφσκι, ενώ υπογράμμισε ότι ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον επέστρεψε στις Βρυξέλλες για να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικού ρόλου της Συμμαχίας στην ειρηνευτική διαδικασία. Δεν διευκρίνισε εάν ο ρόλος αυτός αφορά την ανάπτυξη διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

Περιορισμένες συγκρούσεις

Παρά την υπόσχεση αμφοτέρων των πλευρών για την τήρηση της εκεχειρίας, συγκρούσεις αναφέρθηκαν χθες στην περιοχή του Κουμάνοβο. Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατηγόρησαν τους αντάρτες ότι επιτέθηκαν εναντίον θέσεών τους κοντά χωριό Οπάε και ανακοίνωσαν ότι απάντησαν με πυρά πυροβολικού. Δεν αναφέρθηκαν θύματα. Σποραδικά πυρά ακούστηκαν χθες και σε άλλα χωριά της περιοχής, που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Την ίδια ώρα, η διοίκηση των ανταρτών προειδοποιούσε ότι «κατέχει ακόμη τα μέσα» για να βομβαρδίσει το κέντρο των Σκοπίων εάν δεχθεί πρόκληση από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή Χότζα, οι αντάρτες τηρούν για την ώρα στάση αναμονής, σεβόμενοι την επιθυμία του πολιτικού τους ηγέτη, Αλί Αχμέτι, να παύσουν τις εχθροπραξίες έως τις 27 Ιουνίου. Παρά τις αμφιβολίες των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων για τις δυνατότητες του αλβανικού εξοπλισμού, οι αντάρτες αρνήθηκαν να δείξουν τα όπλα τους στους ρεπόρτερ του Ρόιτερς που μετέβησαν στο Αρασίνοβο το περασμένο Σάββατο. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για την ενότητα στους κόλπους της αλβανικής διοίκησης, προειδοποιώντας ότι η δέσμευση για την τήρηση της εκεχειρίας μπορεί να παραβιαστεί ανά πάσα στιγμή.

Ο νέος «λευκός ιππότης» της Βουλγαρίας διαδέχεται τον παλιό

Ο Ιβάν Κοστόφ, «λευκός ιππότης» της Βουλγαρίας πριν από μία τετραετία, με ιερό σκοπό την αναγέννηση της καταρρέουσας λόγω σοσιαλιστών -δηλαδή πρώην κομμουνιστών- βουλγαρικής οικονομίας, έχει σήμερα σκουριασμένη πανοπλία και απέναντί του ένα νέο «λευκό ιππότη»: είναι ένας πρώην βασιλιάς, που μπορεί να γίνει πρωθυπουργός, ίσως και πρόεδρος.

Ο Συμεών ο Β’ Σάξε-Γκομπουρκότσκι, εξόριστος από το 1946, στην πολιτική σκηνή της Βουλγαρίας από τον Φεβρουάριο, προηγείται με 37% στις δημοσκοπήσεις έναντι 18% της Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων του κ. Κοστόφ, 16% των σοσιαλιστών και 5% του Κινήματος για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας. Το Εθνικό του Κίνημα θα εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες – αν όχι την πλειοψηφία.

Γιατί, άραγε; Ο κ. Κοστόφ σταθεροποίησε την οικονομία. Αλλά χάρη σε διάφορους πιστωτές. Το λεβ διατηρεί ικανοποιητική ισοτιμία με το ευρώ, αλλά υπό την εποπτεία νομισματικής επιτροπής από το 1999. Κριτήριο των ιδιωτικοποιήσεων ήταν οι πελατειακές σχέσεις με ημέτερους επιχειρηματίες και με αμφίβολης εντιμότητας επενδυτές. Η ανεργία κυμαίνεται στο 18%, η διαφθορά καλπάζει, ως λέγεται.

Ετσι την καρδιά των ψηφοφόρων κέρδισε το απλοϊκό μήνυμα του τέως βασιλιά, «εντιμότητα, νέα πρόσωπα, πάταξη της διαφθοράς, ευημερία, όλα αυτά σε 800 ημέρες». Ομως, η συλλογή «νέων προσώπων», διανοούμενοι και άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης, νεαροί επενδυτές από το εξωτερικό, επιχειρηματίες συνδεδεμένοι με βουλγαρικά συμφέροντα, συγκρούονται ήδη. Και ο Συμεών δεν είναι υποψήφιος για το Κοινοβούλιο, μάλλον επειδή δεν θέλει να ομώσει όρκο στη Δημοκρατία, δεν λέει αν θα γίνει πρωθυπουργός, «ίσως» όμως διεκδικήσει την προεδρία. Τότε, όμως, πρέπει να αναθεωρηθεί το Σύνταγμα, ο Συμεών δεν υπήρξε μόνιμος κάτοικος Βουλγαρίας επί μία τετραετία.

Λέει όμως «ναι» σε κυβερνητική συνεργασία. «Ναι» λέει και ο κ. Κοστόφ, υπό τον όρο ότι θα γίνει αποδεκτή η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Συμφωνεί ο τέως βασιλιάς, αλλά όχι όλοι οι Βούλγαροι. Τα σενάρια περί συνωμοσίας αποδίδουν την κατάσταση σε υπονόμευση των σοσιαλιστών από ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Ναι», όμως, στη συνεργασία λέει και ο Στεφάν Σοφιάνσκι, δήμαρχος της Σόφιας και υπηρεσιακός πρωθυπουργός το 1997, εάν ο κ. Κοστόφ πει «όχι».

Και το κόμμα του Συμεών θα κατακερματιστεί, αργά ή γρήγορα λένε οι Κασσάνδρες. Μάλλον αργά, εάν η οικονομία πάρει λίγο επάνω της. Ενδιαμέσως, ο Συμεών ο Β’ ο εξόριστος μάλλον θα μοιραστεί την εξουσία σε μια Δημοκρατία, η οποία ήταν κομμουνιστικό καθεστώς πριν από 12 μόνο χρόνια.

Επιφυλακή στο ΓΕΕΘΑ

Τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο για το είδος της παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας στην ΠΓΔΜ αναμένει η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Αμύνης, η οποία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Σύμφωνα με επιτελείς του «Πενταγώνου», αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε σε άλλον διεθνή οργανισμό, αλλά εκπονούνται σχεδιασμοί με βάση τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται, αλλά και τα στενά οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στις διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και στο Κοσσυφοπέδιο.

Οι κυρίαρχες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι πιο πιθανή, σε αυτήν τη φάση, είναι η αποστολή μόνο παρατηρητών στο έδαφος των Σκοπίων και στη συνέχεια, ανάλογα με την εξέλιξη που θα υπάρχει, θα εξεταστεί η αποστολή στρατιωτικής δύναμης. Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι αφ’ ενός η έκδοση εντολής από τα Ηνωμένα Εθνη και αφ’ ετέρου η εξασφάλιση της συμφωνίας των εμπλεκόμενων μερών και, φυσικά, η κατάπαυση του πυρός. Η συμμετοχή της χώρας μας στην αποστολή παρατηρητών, που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, θεωρείται δεδομένη ενώ το μέγεθός της θα συμφωνηθεί κατά τις σχετικές διαβουλεύσεις. Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εκτιμούν επίσης ότι εάν τελικώς φτάσουμε σε στρατιωτική αποστολή, αυτή θα συγκροτηθεί από το προσωπικό των χωρών που ήδη υπηρετεί στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο, καθώς το οικονομικό κόστος είναι δυσβάσταχτο.