ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος λέξεων για την εκεχειρία στη Μ. Ανατολή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι για θέματα ασφαλείας συναντήθηκαν χθες, παρουσία και Αμερικανού εκπροσώπου, προκειμένου να εκτιμήσουν την πρόοδο της συμφωνηθείσας εκεχειρίας, που όμως διαταράχθηκε από βίαια επεισόδια, ενώ συνεχιζόταν κι ο πόλεμος λέξεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες δήλωσε χθες ότι είναι πολυ νωρίς για να κριθεί η επιτυχία της εκεχειρίας, ενώ ο υπουργός Αμύνης Μπεν Ελίεζερ αν και αμφισβήτησε τη σοβαρότητα των Παλαιστινίων, όσον αφορά στην εφαρμογή της, εντούτοις δήλωσε ότι το Ισραήλ θα τη σεβαστεί. Από το Παρίσι όπου βρίσκεται, ο κ. Μπεν Ελίεζερ δήλωσε ότι «μέχρι στιγμής είναι σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Τα πυρά συνεχίζονται, οι προετοιμασίες τρομοκρατικών επιθέσεων το ίδιο και οι αξιωματούχοι εκφράζονται κατά τρόπο, που υποδεικνύει ότι δεν σκοπεύουν να εφαρμόσουν την εκεχειρία».

Το Ισραήλ συνέχισε χθες τη μερική χαλάρωση του αποκλεισμού στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αν και οι Παλαιστίνιοι διαμαρτύρονται ότι τα ισραηλινά στρατεύματα εξακολουθούν να εμποδίζουν τις μετακινήσεις τους. Το σχέδιο Τένετ καλεί το Ισραήλ να αποσύρει τα στρατεύματά του εκεί όπου βρίσκονταν όταν άρχισαν οι ταραχές στις 28 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, από τη Βηρυττό όπου βρίσκεται, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή της εκεχειρίας και προειδοποίησε ότι δεν θα κρατήσει αν δεν αντιμετωπιστεί και από τις δύο πλευρές ως απαραίτητο στοιχείο για μια ευρύτερη πολιτική διαδικασία.

Υψηλή δημοτικότητα Σαρόν

Η ισραηλινή κοινή γνώμη φαίνεται ότι επικροτεί την πολιτική αυτοσυγκράτησης που επιδεικνύει ο Αριέλ Σαρόν, η δημοτικότητα του οποίου εμφανίζεται αυξημένη τις δύο τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας «Γεντότ Αχρόνοτ». Το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Σαρόν, σε σχέση με το 57% που δήλωνε το ίδιο προ δεκαπενθημέρου.

Ανακοίνωση Παλαιστινίων

Η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστίνης στην Αθήνα ανακοίνωσε χθες ότι η ένοπλη επίθεση εναντίον του ελληνορθόδοξου μοναχού Γερμανού, προ ημερών, στην Ιεριχώ, έγινε από Εβραίους εποίκους, σε περιοχή της αποκλειστικής ευθύνης του ισραηλινού στρατού. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο μητροπολίτης Θεοφάνης, στον επικήδειο που εκφώνησε στην κηδεία του πατέρα Γερμανού, διέψευσε τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι δράστες ήταν Παλαιστίνιοι, που αποσκοπεί να ενσπείρει τη διχόνοια μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών Παλαιστινίων.