ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει νερό στο υπέδαφος του Αρη

Μετεωρίτης που βρέθηκε στη δυτική Σαχάρα πιθανώς να περιέχει νερό προερχόμενο από το υπέδαφος του Αρη, ανακοίνωσε ομάδα Γάλλων επιστημόνων. Ο μετεωρίτης, που είναι γνωστός με τον κωδικό NWA 817, ζυγίζει μόλις 104 γραμμάρια και εντοπίσθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρόκειται για τον τέταρτο μετεωρίτη από τον Κόκκινο Πλανήτη, που εντάσσεται στην κατηγορία των ναχιλιτών εξαιτίας της ιδιαίτερης ορυκτής του σύστασης. Λεπτομερής ανάλυση των διαφορετικών μορφών υδρογόνου που ανιχνεύθηκαν στο πέτρωμα, υποδεικνύουν ότι εξετέθη σε νερό στο υπέδαφος του Αρη.

Η αναλογία του υδρογόνου και του ισοτόπου του, δευτερίου -μια άλλη μορφή ατόμου- μπορεί να αποκαλύψει στους επιστήμονες αν τελικά το πέτρωμα πραγματικά βρισκόταν σε επαφή με νερό, ενώ δεν αποκλείεται να τους δείξει και την ακριβή προέλευση του νερού αυτού.

Προϊόν μόλυνσης

«Εντοπίσαμε μια πολύ χαμηλή αναλογία υδρογόνου/δευτερίου, που πλησιάζει τα ποσοστά που βρίσκουμε στον πλανήτη μας», δήλωσε ο δρ Φιλίπ Ζιλέ, διευθυντής του γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών του Σύμπαντος. «Πιστεύουμε ότι αυτό το στοιχείο μάς δείχνει ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο υγρό στο εσωτερικό του πλανήτη και όχι στην επιφάνειά του», προσέθεσε. Η ανάλυση των τριών άλλων γνωστών ναχιλιτών δείχνει ότι και αυτοί βρίσκονταν σε επαφή με νερό, το οποίο, όμως, βρισκόταν στην επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο το νερό να είναι απλώς το αποτέλεσμα «μόλυνσης» μετά την άφιξη του αρειανού πετρώματος στη Γη.

Η δρ Μόνικα Γκρέιντι, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, δήλωσε ότι οι διάφοροι μετεωρίτες που βρέθηκαν στην έρημο έχουν βρεθεί σε πολύ δυσχερείς και αντίξοοες καιρικές συνθήκες, που τους καθιστούν πολύ ευάλωτους στην ανταλλαγή νερού. Ετσι, το νερό που ανιχνεύεται δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα αυτής της «μόλυνσής» τους όταν βρέθηκαν στη Γη.

Ο δρ Ζιλέ παραδέχθηκε ότι αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι δυνατόν να αποκλεισθεί. «Πάντως, αν οι εκτιμήσεις μας είναι σωστές, τουλάχιστον, ένα μέρος του νερού που υπάρχει στον εξωτερικό μανδύα του Κόκκινου Πλανήτη δεν κατάφερε να βρει διέξοδο στην επιφάνεια του πλανήτη», τόνισε.

Αναπτύχθηκε ζωή;

Αν οι υποθέσεις των Γάλλων επιστημόνων επαληθευθούν και πραγματικά το νερό προέρχεται από τα πετρώματα του υπεδάφους του φλοιού του Αρη, η επιστημονική κοινότητα θα πρέπει να ασχοληθεί και πάλι με το ζήτημα της ποσότητας του νερού που είχε στο παρελθόν ο Κόκκινος Πλανήτης. Επίσης, αφού η ύπαρξη ζωής προϋποθέτει την ύπαρξη νερού, θα γεννηθεί και πάλι το ερώτημα αν αναπτύχθηκε ζωή στον πλανήτη.

Τον περασμένο χρόνο, το διαστημικό σκάφος Mars Global Surveyor, που διαγράφει τροχιά γύρω από τον πλανήτη, εντόπισε κάποια στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη τρεχούμενου νερού στην επιφάνειά του.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι μετεωρίτες που προέρχονται από τον Αρη εκτινάχθηκαν από τον πλανήτη εξαιτίας της σύγκρουσής του με ένα μεγάλο σώμα, που συνέβη πριν από πολλά εκατομμύρια χρόνια. Αφού οι μετεωρίτες ταξίδεψαν στο σύμπαν επί εκατομμύρια χρόνια ορισμένοι κατέληξαν στην επιφάνεια της Γης.

Υποδοχές…