ΚΟΣΜΟΣ

Νέος γύρος συνομιλιών και ανταλλαγή πυρών στα Σκόπια

ΣΚΟΠΙΑ. Μετ’ εμποδίων συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων που συνθέτουν τον κυβερνώντα συνασπισμό της ΠΓΔΜ, καθώς τα αλβανικά κόμματα θέτουν νέα αιτήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ αναζωπυρώνονται οι ανταλλαγές πυρών μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών.

Ωρες μόνον πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου διαβουλεύσεων μεταξύ των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού, που αναζητούν διέξοδο στην εμπόλεμη κρίση, οι στρατιωτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ και οι Αλβανοί αντάρτες αντήλλασσαν χθες πυρά, παρότι οι αντάρτες είχαν υποσχεθεί να τηρήσουν την εκεχειρία, μέχρι τις 27 Ιουνίου, ούτως ώστε να δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στα πολιτικά κόμματα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της ΠΓΔΜ, οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχθηκαν χθες επίθεση με όλμους γύρω από τα χωριά Σλουπκάνε και Νικουστάκ στον Βορρά και απάντησαν με μπαράζ πυρών πυροβολικού. Παρότι τόσο οι αντάρτες όσο και οι κυβερνητικές δυνάμεις κήρυξαν εκεχειρία την περασμένη Δευτέρα, η εκεχειρία παραβιάζεται σχεδόν καθημερινά με ανταλλαγή πυρών από ελαφρά όπλα. Οι χθεσινές συμπλοκές χαρακτηρίζονται από τις πιο σοβαρές, αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 11 Ιουνίου προσωρινή διακοπή των στρατιωτικών της επιχειρήσεων εναντίον του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΑΣ).

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, δύο σλαβικών και δύο αλβανικών, συνέχιζαν τις διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, σε μια σειρά πολιτικών μεταρρυθμίσεων, που θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά και θα θέσουν τέλος στην τετράμηνη εξέγερση.

Δυτικές πιέσεις

Επικαλούμενες κυβερνητικές πηγές, οι εφημερίδες της ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι τα δύο αλβανικά κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού ασκούν επιπλέον πιέσεις για τη δημιουργία θέσης αντιπροέδρου, την οποία θα καταλαμβάνει Αλβανός ηγέτης.

Οι Δυτικοί διπλωμάτες, από την άλλη πλευρά, ασκούν εντονότατες πιέσεις στην ΠΓΔΜ, προκειμένου αυτή να συμφωνήσει στη συνταγματική μεταρρύθμιση. «Δεν φαίνεται να έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, αλλά τουλάχιστον δεν πάνε προς τα πίσω», δήλωσε χαρακτηριστικά Δυτικός διπλωμάτης.

Οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, να συνεχιστούν επί πολλές ημέρες, έστω και αν η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την ερχόμενη Δευτέρα. Η πρόταση για ενδεχόμενη απόφαση του ΝΑΤΟ να αναπτύξει στρατεύματα στην ΠΓΔΜ, στη βάση ενός σχεδίου για πλήρη αφοπλισμό, μπορεί να αποδειχθεί αποφασιστική για την έκβαση των συνομιλιών. «Η ειρωνεία είναι ότι οι Μακεδόνες και οι αντάρτες συμφωνούν σε ένα μόνο σημείο, αυτό της νατοϊκής εμπλοκής», δήλωσε Δυτικός διπλωματικός παράγων.

Εμπόδιο το Σύνταγμα

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις συνομιλίες είναι η διατύπωση του Συντάγματος, που καταγράφει τους Αλβανούς ως μία από τις πολλές μειονότητες στη χώρα του «μακεδονικού λαού».

Οι Αλβανοί ηγέτες, όμως, θέλουν να αλλάξει αυτή η διατύπωση και να καταστούν ένας από τους ιδρυτικούς λαούς της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, η πλειοψηφία των Σλάβων θα μπορούσε πιο εύκολα να καταργήσει όλες τις αναφορές σε εθνικότητες, παρά να εγκρίνει ένα έγγραφο, που θα διακηρύσσει ότι δεν υπάρχει «μακεδονικό έθνος».

Σε συνολική επίθεση εναντίον της δυτικής πολιτικής στην ΠΓΔΜ προέβη την Κυριακή ο Ρώσος πρόεδρος. Στη διάρκεια επίσκεψής του στο γειτονικό Κόσοβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ εξαναγκάζεται να υποκύψει στις απαιτήσεις των ενόπλων εξτρεμιστών. Οι δυτικές δυνάμεις, τα στρατεύματα των οποίων σταθμεύουν στο Κόσοβο από το 1999, θα έπρεπε να εξαλείψουν την αλβανική «τρομοκρατία» και όχι να της επιτρέπουν να επεκτείνεται στα Βαλκάνια, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Βάρος στην οικονομία