ΚΟΣΜΟΣ

Πρωθυπουργός ή βασιλιάς θα είναι ο Συμεών στη Βουλγαρία;

Παρά τις διαβεβαιώσεις του θριαμβευτή των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, Συμεών, ότι θα σεβαστεί το δημοκρατικό πολίτευμα της Βουλγαρίας, οι φήμες που τον θέλουν να εποφθαλμιά την παλινόρθωση της μοναρχίας εξακολουθούν να οργιάζουν στη Σόφια. Η πολιτική ομίχλη συντηρείται από την απροθυμία του έκπτωτου μονάρχη να ξεκαθαρίσει αν θα διεκδικήσει τελικά το πρωθυπουργικό αξίωμα, κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς ως πρόθεση επιστροφής στον θρόνο που έχασε σε ηλικία μόλις εννέα ετών, προτού εξοριστεί στην Ισπανία από το κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.

«Δεν αμφισβητώ τίποτα, η δημοκρατία είναι το σύμβολο της χώρας μας», δήλωσε χθες ο πρώην βασιλιάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου της ισπανικής εφημερίδας ABC σχετικά με το αν θα του ήταν δύσκολο να ορκιστεί πίστη στο δημοκρατικό Σύνταγμα σε περίπτωση που θα αναλάβει την πρωθυπουργία. Ωστόσο απέφυγε να δεσμευτεί σχετικά με τη διεκδίκηση του πρωθυπουργικού αξιώματος, δηλώνοντας ότι η όποια επιλογή του «θα εξαρτηθεί αποκλειστικά από τα εθνικά συμφέροντα».

Με δημοψήφισμα;

Την ίδια στιγμή όμως ο Βλαντιμίρ Καρόλεφ, ένας από τους κυριότερους οικονομικούς συμβούλους του Συμεών, δεν απέκλειε την παλινόρθωση της μοναρχίας με δημοψήφισμα. «Αν η πλειοψηφία του πληθυσμού αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος την αλλαγή του Συντάγματος, γιατί όχι;», διερωτήθηκε ο Καρόλεφ, σημειώνοντας πάντως ότι το πολιτειακό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του Εθνικού Κινήματος του Συμεών, που κατήγαγε θριαμβευτική νίκη στις εκλογές κερδίζοντας 120 έδρες σε σύνολο 240 στη νέα Βουλή -μία έδρα λιγότερη απ’ όσες χρειαζόταν για την κατάκτηση κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. Σημειώνεται ότι ο Συμεών, μετά την επιστροφή του από την Ισπανία, εγκαταστάθηκε στο πρώην βασιλικό μέγαρο της Βράνια, στα προάστια της Σόφιας, όπου πέρασε την παιδική του ηλικία. «Θα συμπεριφέρεται σαν μονάρχης, δίνοντας εντολές από το ανάκτορό του στους υπουργούς. Εχει σοβαρές πιθανότητες να επαναφέρει τη μοναρχία», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πολιτικός αναλυτής Εβγκένι Νταΐνοφ, προσθέτοντας ότι ο Συμεών επιθυμεί να αποκαλείται «Μεγαλειότατος» από τους συνεργάτες του.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό το Εθνικό Κίνημα. Ο Συμεών έχει ταχθεί υπέρ της ευρύτερης δυνατής κυβερνητικής συνεργασίας με όλα τα κόμματα που αποδέχονται τις τρεις προτεραιότητές του -ταχύρρυθμη οικονομική ανάπτυξη, προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, αποφασιστική πάλη εναντίον της διαφθοράς. Εκ των πραγμάτων πιο κοντά στο Εθνικό Κίνημα βρίσκεται το κεντροδεξιό κόμμα UDF του απερχόμενου πρωθυπουργού Ιβάν Κοστόφ, που υπέστη πανωλεθρία στις εκλογές, καθώς περιορίστηκε σε 51 έδρες, ενώ προηγουμένως απολάμβανε κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. Μετά την οδυνηρή του ήττα, ο Κοστόφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης από την ηγεσία του κόμματος, κάτι που θα διευκολύνει τη συνεργασία του Εθνικού Κινήματος με την Κεντροδεξιά. Υπέρ της συνεργασίας του UDF με τον Συμεών τάχθηκε χθες και ο δημοφιλής κεντροδεξιός δήμαρχος της Σόφιας, Στέφαν Στοφιγιάνσκι.

Περισσότερο πρόθυμο για κυβερνητική συνεργασία με τον Συμεών εμφανίστηκε, αμέσως μετά την έκδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων, το κόμμα της τουρκικής μειονότητας MRF, το οποίο εξασφάλισε 21 έδρες -αρκετές για να προσφέρουν στο Εθνικό Κίνημα άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο ο Συμεών δεν έχει κανένα λόγο να επιδιώξει μια μονομερή συνεργασία με το MRF, κάτι που θα αναγόρευε το κόμμα της τουρκικής μειονότητας σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής, γι’ αυτό και επιδιώκει συνεργασίες είτε με την Κεντροδεξιά είτε με το Σοσιαλιστικό Κόμμα των πρώην κομμουνιστών είτε και με τους δύο.

Από τους 3.000 υπολογίζεται ότι την «πρώτη γραμμή» θα επανδρώσουν περίπου οι 1.200, με τους υπόλοιπους να λαμβάνουν ρόλους υποστήριξης, ενώ η η ελληνική συμμετοχή μάλλον θα λάβει τελικά τη μορφή τάγματος μειωμένης σύνθεσης, ή περίπου 300 ανδρών. Στη δύναμη αναμένεται να συμβάλουν σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη (της Τουρκίας φυσικά μη εξαιρουμένης) με τουλάχιστον δύο εξαιρέσεις: τη Γερμανία και κατά πάσαν πιθανότητα τις ΗΠΑ.