ΚΟΣΜΟΣ

Θαλασσινή η έδρα της διάσκεψης των οκτώ ισχυρών

Η ετήσια διάσκεψη κορυφής των ηγετών των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, η γνωστή ως «G8», θα πραγματοποιηθεί τελικώς στη Γένοβα, αλλά ελάχιστα στην ξηρά και πολύ περισσότερο στη θάλασσα. Η ιταλική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, στην προσπάθειά τους να ελαχιστοποιήσουν τις επιπλοκές που ενδεχομένως προκληθούν στο πρόγραμμα της διάσκεψης από το κύμα των αντιδράσεων των διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και για γενικότερους λόγους ασφαλείας, αποφάσισαν να μεταφέρουν ουσιαστικά την έδρα των εργασιών και τη διαμονή των επισήμων αντιπροσωπειών στη θάλασσα. Με εξαίρεση, ωστόσο, την πανηγυρική εναρκτήρια τελετή, που θα διεξαχθεί στις αίθουσες του Μεγάρου των Δουκών (Παλάτσο Ντουκάλε), και φυσικά θα διαρκέσει λίγο. Συντομεύθηκε, επίσης, και το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου, μόνο από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουλίου, αφού η αντίστοιχη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του G8 -από τις 17 μέχρι και τις 19 Ιουλίου- θα διεξαχθεί στη Ρώμη και όχι στη Γένοβα, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Φοβούνται τον Μπιν Λάντεν

Ολα αυτά εντάσσονται στα πρώτα μέτρα που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση, μετά τη δραματική για τους ισχυρούς της Γης εμπειρία του Γκέτεμποργκ και την προειδοποίηση των οργανωμένων πλέον διαδηλωτών κατά της παγκοσμιοποίησης, ότι τα γεγονότα της σουηδικής πόλης θα φαντάζουν μικρά σε σχέση με όσα θα συμβούν στην ιταλική πόλη. Πρέπει να προστεθεί επίσης και η προειδοποίηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες, ότι ο υπ’ αριθμόν ένα τρομοκράτης για τις ΗΠΑ, ο Σαουδάραβας Μπιν Λάντεν, σχεδιάζει κάποια ενέργεια στη Γένοβα εν όψει της συνόδου της G8.

Οι επίσημες αντιπροσωπείες των οκτώ χωρών, πλην ΗΠΑ, θα διαμένουν σε δύο κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Γένοβας, τα «European Vision» και «Costa Allegra», ενώ ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους και η αμερικανική αντιπροσωπεία θα διαμένουν στο κρουαζιερόπλοιο «Mistral». Τα κρουαζιερόπλοια δεν θα είναι τα μόνα πλοία εκείνες τις ημέρες στο λιμάνι της Γένοβας.

Πάνω από 100 πλοία, διαφόρου μεγέθους και αποστολής, από αεροπλανοφόρο που θα μεταφέρει μόνο ελικόπτερα, μέχρι αντιτορπιλικά, ναρκαλιευτικά και περιπολικά, θα βρίσκονται στην περιοχή σε πλήρη ετοιμότητα, ακόμη και με πρόσθετο προσωπικό, ενώ επίλεκτες δυνάμεις των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων από τώρα θα εγκατασταθούν στην περιοχή, για να διασφαλίσουν την ακεραιότητα των προσκεκλημένων από ξηράς, θαλάσσης και αέρος.

Πιο συγκεκριμένα: Η πόλη θα χωρισθεί σε ζώνες με ελεγχόμενη πρόσβαση για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αδιάφορο αν αυτοί θα είναι διαδηλωτές ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, πέραν μιας νοητής κίτρινης γραμμής περιμετρικά του λιμανιού, κανείς στις ημέρες προ και στη διάρκεια της διάσκεψης δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο εσωτερικό της, χωρίς ειδική άδεια. Αναλόγως, θα αποκλεισθεί και το λιμάνι.

Σε ό,τι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις, ελικόπτερα τύπου Agusta Bell 412 και Sikorsky SH-3 -άγνωστος για την ώρα ο αριθμός τους- θα βρίσκονται σε διαρκή περιπολία ελέγχου πάνω από την περιοχή, έτοιμα να παρέμβουν ακόμη και με αερομεταφερόμενες δυνάμεις, αν παραστεί ανάγκη. Στην είσοδο του λιμανιού θα βρίσκεται αεροπλανοφόρο με αρκετά ελικόπτερα και μάχιμες μονάδες, αλλά και με μια πλήρως εξοπλισμένη νοσοκομειακή μονάδα, τμήματα της οποίας μπορούν να μεταφερθούν και με ελικόπτερα. Οι μεγάλες ναυτικές μονάδες θα βρίσκονται περιμετρικά του λιμανιού, αλλά οι μικρότερες -ναρκαλιευτικά και περιπολικά- θα κινούνται συνεχώς στο λιμάνι με όλες τις συσκευές τους σε λειτουργία, ανιχνεύοντας ύποπτες κινήσεις και μέσα δολιοφθοράς. Τέλος, ένα υποβρύχιο, το «Pluto», θα βρίσκεται επίσης στο λιμάνι.

Στις μάχιμες μονάδες περιλαμβάνονται: Ολόκληρο το επίλεκτο τάγμα των πεζοναυτών του «Σαν Μάρκο» (500 άνδρες), όλη η ιταλική δύναμη των ΟΥΚ (Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών) με την ονομασία «Comsubin». Οι δύο αυτές μονάδες θα ελέγχουν τις αποβάθρες και θαλάσσιο τμήμα του λιμανιού. Στην ξηρά θα αναπτυχθούν απροσδιόριστες για την ώρα δυνάμεις της αστυνομίας, των καραμπινιέρων, αλλά και του στρατού, με ό,τι πιο σύγχρονο υλικό διαθέτουν.

Από το μέτωπο των διαδηλωτών, οι πληροφορίες για την ώρα είναι λίγες. Βεβαίως, όλοι μιλούν για τη μαζικότερη παρουσία στα χρονικά των διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης. Ηδη οι «1.000 Γαριβαλδίνοι κατά της Παγκοσμιοποίησης», που έχουν οργανωθεί στη Νάπολη, έχουν νοικιάσει ολόκληρο πλοίο (με 10.000.000 δρχ., από άγνωστο πλοιοκτήτη) και ανακοίνωσαν ότι θα πάνε στη Γένοβα. Πώς και ποια στιγμή, θα το δούμε στις 20 Ιουλίου.

Ο Μπερλουσκόνι ρυθμίζει τα της περιουσίας του

Με την υπόσχεση ότι θα ρυθμίσει με νόμο τη σύγκρουση των επιχειρηματικών και προσωπικών συμφερόντων του σε σχέση με το υψηλό λειτούργημα που ασκεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η κυβέρνησή του πήραν ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία, με ψήφους 175 υπέρ έναντι 133 κατά. Σήμερα, Πέμπτη, η διαδικασία και η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στην εκ 630 μελών Βουλή, όπου αναμένεται ο νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Ιταλία να πάρει και εκεί ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύθηκε να καταθέσει εντός των προσεχών εβδομάδων νομοσχέδιο προς ψήφιση, αλλά ήδη ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο ο μεγιστάνας του Τύπου, ως πρωθυπουργός, θα αποδεσμευθεί από την τεράστια περιουσία του, η οποία πέρα από το να τον κατατάσσει ως τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ιταλίας, του παρέχει και τεράστια δύναμη. Η μέθοδος θα είναι η σύσταση ενός «blind trust» (τυφλό διαπίστευμα) στο οποίο θα μεταβιβασθεί όλος ο όμιλός του και θα υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο ως προς τις δραστηριότητές του, έτσι ώστε να αποτρέπονται εκείνες που δεν συνάδουν με το λειτούργημα του ιδιοκτήτη του.

Ο Μποκόφσκι υπογράμμισε επίσης ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις μπορούν να διευθετήσουν από μόνες τους την κρίση, χωρίς να είναι απαραίτηση η παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα.