ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: έντονες αντιδράσεις εναντίον του Πάπα

ΚΙΕΒΟ. Αντιδράσεις που κάνουν αυτές των Ελλήνων παλαιοημερολογιτών να μοιάζουν με… καλωσόρισμα έχει προκαλέσει η επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου στην Ουκρανία, που αρχίζει σήμερα. Ο Ποντίφιξ αναμένεται να μεταβεί στη χώρα παρότι ο Πατριάρχης της Ρωσικής Εκκλησίας Αλέξιος ΙΙ του έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Η επίσκεψη δεν προβλέπεται να ευνοήσει την προσέγγιση των Εκκλησιών ούτε να γίνει αφορμή για θεαματικές κινήσεις συμφιλίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επικεφαλής των ορθοδόξων της Ουκρανίας, μητροπολίτης Βλαδίμηρος, αρνείται να συναντηθεί με τον Πάπα. «Αν αγκαλιαζόμασταν και φιλιόμασταν σαν αδέρφια τη στιγμή που τα προβλήματα παραμένουν και οι άνθρωποι υποφέρουν, αυτό θα έμοιαζε με προδοσία της ορθόδοξης χριστιανοσύνης», δήλωσε ο Βλαδίμηρος.

Η Ουκρανία φιλοξενεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις σχέσεις Δυτικής και Ανατολικής Εκκλησίας, τα 5 εκατομμύρια Ουνίτες, δηλαδή καθολικούς που ακολουθούν το ορθόδοξο τυπικό. Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία υπάγεται η Ουκρανία, θεωρεί την επέκταση της Ουνίας ως μέσο ενίσχυσης της επιρροής του Βατικανού στη χώρα.

Ο Πάπας επισκέπτεται την Ουκρανία κατόπιν πρόσκλησης του πρωθυπουργού Λεονίντ Κούτσμα. «Είμαι εναντίον της πολιτικοποίησης της επίσκεψης του Πάπα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ανατόλι Ζλένκο. «Ελπίζω πραγματικά να φέρει το λυτρωτικό πνεύμα της ειρήνευσης στην κοινωνία μας». Η άποψη του Ρώσου Πατριάρχη Αλέξιου είναι εντελώς διαφορετική. «Η επίσκεψη ισοδυναμεί με υποστήριξη του βάρβαρου εθνικισμού των Ουνιτών», δήλωσε ο Αλέξιος στο ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό RTR. Ο Αλέξιος κατηγόρησε τους Ουκρανούς Ουνίτες ότι κατέστρεψαν εκατοντάδες ενορίες στη δυτική Ουκρανία την περίοδο 1989-1991 και τον Πάπα ότι παραβαίνει το τυπικό, φθάνοντας στη χώρα χωρίς πρόσκληση των τοπικών εκκλησιαστικών αρχών. Ο Ποντίφιξ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θεωρεί καθήκον του να ευλογήσει τα 5 εκατομμύρια Ουνίτες και το 1 εκατομμύριο Ουκρανούς καθολικούς. Τουλάχιστον 500.000 από αυτούς αναμένεται να παρευρεθούν στη λειτουργία που θα τελέσει ο Ποντίφιξ στο Κίεβο, ενώ 1.500.000 άτομα αναμένονται στη λειτουργία που της Δευτέρας στην πόλη Λβιφ της δυτικής Ουκρανίας.

Ολονυκτία στη Λαύρα

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», εκατοντάδες φανατικοί ορθόδοξοι τελούσαν ολονυκτία γύρω από τη μονή της Λαύρας, το σημαντικότερο θρησκευτικό μνημείο της χώρας. Οι διαφωνούντες με την επίσκεψη του Πάπα θέλησαν να «περιφρουρήσουν» το μνημείο ούτως ώστε να μην το επισκεφθεί ο Ποντίφιξ, κάτι που ούτως ή άλλως δεν εσκόπευε να κάνει. Οπως παντού, όπου ταξιδεύει ο 81χρονος Πάπας, το δρομολόγιό του είναι αυστηρά καθορισμένο και η αστυνομία έχει ήδη αρχίσει να αποκλείει τους δρόμους από τους οποίους θα περάσει ο Ποντίφιξ.

Ετσι, εάν το θέμα είναι νομικό, ο Πρόντι της Πέμπτης έχει δίκιο. Εάν τίθεται σε πολιτικό επίπεδο και έχει δίκιο ο Πρόντι της Παρασκευής, οι ίδιοι οι «15» βρίσκονται προ ακόμα μεγαλυτέρου αινίγματος γιατί εάν η Νίκαια είναι αυστηρή προϋπόθεση τότε το ζήτημα έχει, τύποις, λήξει, η συνθήκη είναι νεκρή και η διεύρυνση ανήκει σε ένα απώτερο μέλλον: Το σύνταγμα της Ιρλανδίας προβλέπει άλλωστε δημοψήφισμα «και ό,τι βγει», όχι αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα μέχρι να προκύψει το επιθυμητό αποτέλεσμα…