ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: ο Συμεών παραμένει στο παρασκήνιο

Για τις ηλικιωμένες κυρίες που σκύβουν και του φιλούν το χέρι στους δρόμους της Σόφιας, το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Ο Βασιλιάς επέστρεψε, έστω και ως πολιτικός. Ομως, για την πολιτική ζωή της Βουλγαρίας, η αλυσιδωτή αντίδραση που προκλήθηκε από τη θριαμβευτική νίκη του Συμεών του Β’ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έχει μόλις αρχίσει. Χαρίζοντας ποσοστό 42% σε ένα κόμμα που πριν από τρεις μήνες δεν υπήρχε, οι Βούλγαροι άνοιξαν το δρόμο για τη διάσπαση της έως τώρα κυβερνώσας δεξιάς και τη συμμετοχή του μειονοτικού κόμματος των Τούρκων της Βουλγαρίας στην κυβέρνηση.

Το φαινόμενο Συμεών είναι ακόμη εντυπωσιακότερο απ’ όσο δείχνουν οι αριθμοί: ο τέως βασιλιάς, που εκδιώχθηκε από τον θρόνο το 1946 σε ηλικία 9 ετών, θα ήταν αυτή τη στιγμή σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αν οι αντίπαλοί του δεν είχαν κατεβάσει στις εκλογές δύο κόμματα-«μαϊμού», που του έκλεψαν κυριολεκτικά τις ψήφους μέσα από την κάλπη. Τα κόμματα, με τα παραπλανητικά ονόματα «Εθνική Ενωση για τον τσάρο Συμεών τον Β’» και «Συνασπισμός Συμεών ο Β’», συγκέντρωσαν συνολικά ποσοστό 5%(!), το οποίο θα πήγαινε όλο στον βασιλιά.

Από το παρασκήνιο

Οπως και να έχει, ο Συμεών, που δεν θέλησε καν να εκλεγεί βουλευτής, μπορεί αν το επιθυμεί να γίνει πρωθυπουργός. Ομως, όλα δείχνουν ότι προτιμά να αφήσει το αξίωμα αυτό σε κάποιον άλλον και ο ίδιος να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο. Το ποιος θα είναι αυτός βέβαια είναι ένα τεράστιο θέμα συζήτησης, καθώς η κομματική του ταυτότητα δεν αποκλείεται να κρύβει εκπλήξεις. Ενα από τα ονόματα που συζητώνται είναι αυτό του Στέφαν Σοφιάνσκι, δεξιού δημάρχου της Σόφιας και στελέχους των Ηνωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων του κόμματος του απερχόμενου πρωθυπουργού Κοστόφ.

Μετά την εκλογική πανωλεθρία (οι ΗΔΔ συγκέντρωσαν μόλις 18%) οι φυγόκεντρες τάσεις είναι έντονες, και η ομαδική έξοδος στελεχών προς το κόμμα του Συμεών δεν αποκλείεται. Το μοναδικό που ίσως σώσει τη Δεξιά είναι να συμπεριληφθεί ολόκληρη σε μια ευρεία κυβέρνηση συνασπισμού. Αν και ο Συμεών είχε εκφράσει τέτοια επιθυμία στο παρελθόν, το εκλογικό αποτέλεσμα του δίνει τη δυνατότητα να συνασπιστεί με οποιοδήποτε μικρό κόμμα, αφού το μόνο που του λείπει για την αυτοδυναμία είναι μία έδρα. Υπό το πρίσμα αυτό, πιθανότερος κυβερνητικός εταίρος εμφανίζεται το τουρκικό Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες του Αχμέτ Ντογκάν, που απέσπασε 7,4% των ψήφων. Το μειονοτικό κόμμα είχε στηρίξει κυβερνήσεις στο παρελθόν, όμως αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα στείλει δικούς του υπουργούς στη Σόφια.

Με… υποσχέσεις

Τα ερωτήματα που αφορούν τη σύσταση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να απαντηθούν μετά τις 5 Ιουλίου, ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου. Αυτά που αφορούν την πολιτική της, θα αργήσουν πολύ περισσότερο. Ο Συμεών κέρδισε τις εκλογές με το σλόγκαν «Πιστέψτε σ’ εμένα» και την υπόσχεση να βελτιώσει τη ζωή των συμπολιτών του σε 800 ημέρες, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Οι Βούλγαροι, με μέσο εισόδημα 34.000 δρχ. τον μήνα και ανεργία 18%, έπειτα από μια τετραετία ανηλεούς λιτότητας και εξόφθαλμης κυβερνητικής διαφθοράς, ήταν πρόθυμοι να ακούσουν τις δημαγωγικές υποσχέσεις. Μεταξύ αυτών, ότι θα δώσει άτοκα δάνεια στις μικρές επιχειρήσεις και ότι θα αυξήσει τους μισθούς των αστυνομικών και των εκπαιδευτικών, «βάζοντας τους πολίτες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος». Από πού θα προκύψουν τα χρήματα για όλα αυτά, ο Συμεών αποφεύγει να εξηγήσει.

Εξάλλου, ως υπέρμαχος της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ, περιστοιχισμένος από ένα επιτελείο τριαντάρηδων με θητεία σε χρηματοοικονομικά ιδρύματα του εξωτερικού, φαίνεται ότι μάλλον θα συνεχίσει τις σκληρές μεταρρυθμίσεις του προκατόχου του. Σε 800 ημέρες, οι Βούλγαροι μάλλον θα αναζητούν νέο σωτήρα.