ΚΟΣΜΟΣ

Αλλη λύση είναι η εγκατάλειψη της Νίκαιας…

Την ίδια στιγμή, που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που άφησε το πολιτικό του ατόπημα της περασμένης εβδομάδας, πηγές του Ευρωκοινοβουλίου προτείνουν μία ακόμη πιο ριζοσπαστική λύση στο πρόβλημα της επικύρωσης της Συνθήκης της Νίκαιας: την πλήρη εγκατάλειψή της.

Για να αποφύγει η Ευρωπαϊκή Ενωση τον «εφιάλτη της επικύρωσης» της συνθήκης, πρέπει να αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν νέες συζητήσεις για τη βαθύτερη αναδιάρθρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό προτείνει ο Ελμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Διαδικασία «μετά-Νίκαιας»

Ο Μπροκ, που γνωρίζει άριστα τα όσα συμφωνήθηκαν στη Νίκαια, αφού ο ίδιος διαπραγματεύθηκε τη συνθήκη εκ μέρους του Ευρωκοινοβουλίου, θεωρεί ότι το καλύτερο θα ήταν να αρχίσει αμέσως η διαδικασία της «μετά-Νίκαιας». Στο σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε», ο Μπροκ εξηγεί ότι αν συγκληθεί διάσκεψη με τη συμμετοχή των κυβερνήσεων, του Ευρωκοινοβουλίου, αντιπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων, στην οποία θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης, η συνθήκη της Νίκαιας γρήγορα θα ξεχαστεί. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει η ευκαιρία όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις που δεν επιτεύχθησαν στη Νίκαια,να γίνουν πράξη.

Ομως, κύκλοι των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι η σύνοδος κορυφής του Γκέτεμποργκ την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι ακόμη έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαλόγου. Επίσης, ότι η άποψη του Γερμανού χριστιανοδημοκράτη θα ισοδυναμούσε με «χαστούκι στο πρόσωπο του προέδρου Σιράκ». Υπενθυμίζεται ότι η συνθήκη της Νίκαιας του 2000, που πέτυχε μια περιορισμένη αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών θεσμών, ήταν το «διαμάντι» της γαλλικής προεδρίας.

Ανασκευάζει ο Πρόντι

Τότε, το κύριο επιχείρημα για την υπέρβαση των διαφωνιών και τη σύναψη της συνθήκης συνίστατο στο ότι η αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών θεσμών είναι απαραίτητη για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Γι’ αυτό και προξένησαν μεγάλα ερωτήματα οι δηλώσεις του Ρομάνο Πρόντι την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η διεύρυνση μπορεί να γίνει και χωρίς τη Νίκαια. Χθες, ο πρόεδρος της Επιτροπής έκανε μια ακόμη απόπειρα να πάρει πίσω τις δηλώσεις αυτές, με άρθρο του το οποίο δημοσιεύθηκε σε δύο μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, την ιταλική «Κοριέρε ντελα Σέρα» και τη γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε». Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του ιρλανδικού δημοψηφίσματος, με το οποίο απορρίφθηκε η συνθήκη της Νίκαιας, ο Ρομάνο Πρόντι αντέστρεψε το επιχείρημα που ο ίδιος είχε διατυπώσει την περασμένη εβδομάδα. Ετσι, αντί να υποτιμήσει τη σημασία του ιρλανδικού «όχι», ο Πρόντι έφθασε στο άλλο άκρο: «Σκεφθείτε ότι η απόφασή σας, την οποία μόνο εσείς μπορείτε να λάβετε, μπορεί να επηρεάσει δραστικά το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης», έγραψε ο Πρόντι. Ο πρόεδρος της Επιτροπής επιχείρησε να δικαιολογήσει τα προηγούμενα σχόλιά του αναφέροντας ότι στηρίζονται σε συμβουλές νομικών. Αν, όμως, όπως προτείνουν οι νομικοί του σύμβουλοι, οι αναγκαίες τροποποιήσεις στη σύσταση των ευρωπαϊκών οργάνων ενσωματωθούν στις συμφωνίες ένταξης του κάθε νέου μέλους (και όχι σε μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη) «τα πράγματα θα περιπλέκονταν πολύ», γράφει ο Πρόντι.

«Ομως το πραγματικό πρόβλημα είναι πολιτικής φύσεως και πρέπει να μην υποκύψουμε στον πειρασμό να διευρύνουμε την Ευρωπαϊκή Ενωση αν η Νίκαια αποτύχει. Αυτό θα ήταν μεγάλο σφάλμα», καταλήγει.

Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας στο πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, είχε νωρίτερα τονίσει ότι οι αντάρτες σχεδίαζαν να αποχωρήσουν από το Αρατσίνοβο την ερχόμενη εβδομάδα, υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τους όρους τους.