ΚΟΣΜΟΣ

Αποχώρησαν οι 102 βουλευτές της «Αρετής»

Με την αποχώρηση των 102 βουλευτών του ισλαμικού Κόμματος της Αρετής από την τουρκική Εθνοσυνέλευση κλιμακώθηκε χθες η πολιτική κρίση, που πυροδοτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την απαγόρευση της δραστηριότητας του κόμματος με το αιτιολογικό ότι υπονομεύει τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

«Η κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος της Αρετής αποχωρεί από την Εθνοσυνέλευση μέχρις ότου εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους εκείνοι που δηλώνουν ότι στο εξής τα πολιτικά κόμματα δεν θα μπορούν να τίθενται αυθαίρετα εκτός νομιμότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των ισλαμιστών στο τουρκικό κοινοβούλιο, Γιασίν Χατίπογλου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κόμματος Ρετσάι Κουτάν δήλωσε: «Δεν διαπράξαμε κανένα έγκλημα ούτε υποστηρίξαμε τη βία και την τρομοκρατία. Απλώς είχαμε διαφορετικές γνώμες. Στην Τουρκία δεν υπάρχει δημοκρατία, με την πραγματική έννοια του όρου».

Δύο οι παράλληλοι στόχοι τους

Η αποχή των ισλαμιστών βουλευτών από τις εργασίες του κοινοβουλίου ερμηνεύεται ως μία επιλογή με δύο παράλληλους στόχους. Κατ’ αρχάς, ως μέσο πίεσης για την αναθεώρηση του ισχύοντος Συντάγματος -το οποίο θεσπίστηκε στη δεκαετία του ’80, επί δικτατορικού καθεστώτος Εβρέν- ώστε να καθιερωθούν δημοκρατικοί κανόνες στο πολιτικό παιχνίδι και να περιοριστούν οι δυνατότητες παρέμβασης των ενόπλων δυνάμεων και της Δικαιοσύνης. Ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ και τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Τουρκίας έχουν δεσμευθεί για την προώθηση συνταγματικών μεταρρυθμίσεων -κάτι που αξιώνει επίμονα και η Ε. Ε.

Κατά δεύτερο λόγο, η αποχή των ισλαμιστών από τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης αποσκοπεί στη στεγανοποίηση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές μετά τη νομοθετική απαγόρευση του κόμματος. Ηδη, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί απηύθυνε έκκληση προσχώρησης στα στελέχη των ισλαμιστών, με τους οποίους διατηρούν αρκετές ιδεολογικές συγγένειες. Οι ακροδεξιοί χρειάζονται μόλις επτά βουλευτές για να γίνουν το ισχυρότερο κόμμα του κοινοβουλίου, κάτι που θα ανέτρεπε άρδην τους συσχετισμούς στο εσωτερικό του εύθραυστου κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον κεντροαριστερό Ετσεβίτ.

Τις ανησυχίες της για την απαγόρευση των ισλαμιστών εξέφρασε χθες και η Ευρωπαϊκή Ενωση. «Αυτή η απόφαση έχει επιπτώσεις στον δημοκρατικό πλουραλισμό και στην ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία», αναφέρει δήλωση της σουηδικής προεδρίας, στην οποία τονίζεται επίσης η αναγκαιότητα συνταγματικών μεταρρυθμίσεων ως προϋπόθεση για την αποδοχή της τουρκικής υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά του, το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διέψευσε με ανακοίνωσή του τη διάχυτη πεποίθηση περί εμπλοκής του στην απόφαση να τεθεί εκτός νόμου το μετριοπαθές ισλαμικό Κόμμα της Αρετής.