ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολλανδός ΥΠΕΞ είπε ψέματα ότι συναντήθηκε με τον Πούτιν το 2006

putin

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χάλμπε Ζελστρα, παραδέχθηκε ότι είχε πει ψέματα όταν είχε δηλώσει πως συναντήθηκε το 2006 με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πριν από δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στην Ολλανδία ο Ζέλστρα είχε δηλώσει ότι το 2006 είχε συναντηθεί με τον Πούτιν στη ντάτσα του και κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής άκουσε τον Ρώσο ηγέτη να εξιστορεί τα σχέδιά του για την «Μεγάλη Ρωσία».

«Γύρισα πίσω στο δωμάτιο μου, αλλά άκουσα καθαρά την απάντηση του Πούτιν στο ερώτημα που του τέθηκε τι εννοεί όταν μιλάει για μεγαλύτερη Ρωσία» είχε πει ο Ζέλστρα σε ομιλία του σε συγκέντρωση του Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και την Δημοκρατία στο οποίο ανήκει.

«Είχε πει (ο Πούτιν) ότι θα περιλαμβάνει τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τις χώρες της Βαλτικής, ενώ δεν θα ήταν άσχημα να συμπεριληφθεί και το Καζακστάν», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο Ολλανδός υπουργός, η οποία βιντεοσκοπείτο.

Σήμερα όμως, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα De Volkskrant, παραδέχθηκε ότι δεν παρευρισκόταν σ’ αυτή την συνάντηση, αλλά πως ήταν στο διπλανό δωμάτιο και άκουσε την ιστορία αυτή, από κάποιον άλλον, σαν αστείο.

«Αποφάσισα ότι πρόκειται για μια σημαντική γεωπολιτική ιστορία, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αποφάσισα να μιλήσω αυτοπροσώπως, ώστε να μην αποκαλύψω την ταυτότητα του ανθρώπου που πράγματι ήταν εκεί. Γιατί αυτό θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τον ίδιο ή την εταιρεία του», είπε χαρακτηριστικά ο Ζέλστρα.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι τα όσα είχε πει «δεν ήταν μια λογική προσέγγιση» και πως «έπρεπε να ενεργήσει διαφορετικά».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, μετά το αίτημα της αντιπολίτευσης ότι πρέπει να συζητηθεί η στάση του Ζέλστρα στο θέμα αυτό, παρατήρησε ότι ο υπουργός του δεν ενήργησε σωστά και ότι έκανε «ένα μεγάλο λάθος» προσθέτοντας ωστόσο ότι έχει την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης και δεν χρειάζεται να παραιτηθεί.

«Δεν ήταν μια λογική προσέγγιση, ωστόσο ήταν μια σημαντική πληροφορία η οποία προκάλεσε την προσοχή του», δήλωσε ο Ρούτε, όπως μετέδωσε το Ολλανδικό Ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Ο Ρούτε μιλώντας επίσης στους δημοσιογράφους, είπε ότι δεν θεωρεί πως οι σχέσεις με την Ρωσία θα επιδεινωθούν περισσότερο, ενώ αναφερόμενος στα όσα εξιστόρησε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, είπε ότι «οι Ρώσοι γνωρίζουν ότι το περιεχόμενο της ιστορίας αληθεύει».

Αύριο ο Ζέλστρα αναμένεται να φθάσει στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί, για πρώτη φορά, με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Ένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών τους είναι και οι έρευνες για την κατάρριψη του Boeing των μαλαισιανών αερογραμμών, τον Ιούλιο του 2014 στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 196 επιβαίνοντες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ