ΚΟΣΜΟΣ

Αυτή είναι η νέα κυβέρνηση της Κύπρου

an

Ισορροπίες επιχείρησε να κρατήσει κάνοντας μικρές αλλαγές στο νέο του υπουργικό σχήμα ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώκοντας να μετουσιώσει σε πράξη το προεκλογικό σλόγκαν του «σταθερά βήματα μπροστά» θέλησε να κρατήσει κοντά του τα πρόσωπα που τον βοήθησαν στην επιτυχία της προηγούμενης διακυβέρνησης. Πρόσωπα που αποτελούν εχέγγυο σε καίρια πόστα και θα συνεχίσουν από εκεί το έργο τους.

Προσπάθησε να παράλληλα να ενισχύσει το υπουργικό σχήμα με γυναίκες όπως επίσης και πρόσωπα από άλλους κομματικούς χώρους, αποφεύγοντας να διασαλεύσει έτι περαιτέρω τη σχέση του με τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου Νικόλα Παπαδόπουλου και Μαρίνου Σιζόπουλου.

Ο στενός κύκλος

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να κρατήσει στα ίδια πόστα, υπουργούς που θεώρησε πως έχουν επιτελέσει σημαντικό έργο και έχουν ακόμη πολλά να παρουσιάσουν με τη νέα θητεία τους.

Συγκεκριμένα επέμεινε μέχρι τέλους να κρατήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον Χάρη Γεωργιάδη. Και αυτό καθόλου τυχαία καθώς το όνομά του λέγεται πως αποτελεί εχέγγυο για επιχειρηματικούς πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους. Υπάρχουν άλλωστε ζητήματα σοβαρά που πρέπει να τύχουν επίλυσης όπως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο Συνεργατισμός και γι αυτά θεωρείται απαραίτητη η συνέχιση της παρουσίας του Χάρη Γεωργιάδη στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε να κρατήσει στο υπουργείο Εσωτερικών τον στενό του συνεργάτη Κωνσταντίνο Πετρίδη. Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης έχει συνδέσει το όνομά του με το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων και γι αυτό ακριβώς τον λόγο παραμένει στο καίριο πόστο του υπουργείου Εσωτερικών αναλαμβάνοντας εν πολλοίς το έργο της μεταρρύθμισης του κράτους που είχε ξεκινήσει από το πόστο του ως υφυπουργός παρά τω προέδρω.

Υπενθυμίζεται πως το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να περάσει το κρίσιμο νομοσχέδιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Γιώργος Λακκοτρύπης παραμένει στο υπουργείο Ενέργειας σε μία κρίσιμη φάση ούτως ώστε να φέρει εις πέρας το όλο κεφάλαιο του ενεργειακού ζητήματος. Στο ίδιο πλαίσιο και η Ζέτα Αιμιλιανίδου η οποία θα συνεχίσει το έργο κοινωνικής πρόνοιας αλλά και βελτίωσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Στο πλευρό του μένει ως υφυπουργός παρά τω προέδρω ο Βασίλης Πάλμας ο οποίος θεωρήθηκε ισχυρό χαρτί κατά τη διάρκεια του προεκλογικού.

Οι μετακινήσεις

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταφέρεται στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος όπως λέγεται δοκιμάστηκε ιδιαίτερα κατά τις διαπραγματεύσεις και θεωρείται πλέον ένας από τους έμπιστους συνεργάτες του Νίκου Αναστασιάδη. Αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών σε μία κρίσιμη περίοδο για το κυπριακό.

Στη θέση του μετακινείται ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου. Σύμφωνα με πολιτικές πηγές ο ίδιος είχε καταφέρει να βγάλει εις πέρας και με επιτυχία το δύσκολο έργο του εκπροσώπου τύπου κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και σε κρίσιμα ζητήματα που είχε να αντιμετωπίσει κυβέρνηση και ΔΗΣΥ όπως οι εκποιήσεις και το κυπριακό.

Όπως λέγεται, ο ίδιος αποτελεί πλέον ένα από τα έμπιστα πρόσωπα του Νίκου Αναστασιάδη από την Πινδάρου. Ο Κώστας Καδής μεταφέρεται από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Γεωργίας. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος αφήνει μεν την καυτή πατάτα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αλλά θα έχει να χειριστεί το καίριο ζήτημα του χαλλουμιού.

Το Παιδείας αναλαμβάνει ο Κώστας Χαμπιαούρης. Ο ίδιος ανήκει στο δυναμικό του υπουργείου παιδείας καθώς είναι ανώτερος λειτουργός. Αν και όπως λέγεται δεν αποτελεί πρόταση του Αρχιεπισκόπου ο ίδιος θεωρείται κοντά στην εκκλησία και συγκεκριμένα κοντά στον Αθανάσιο. Ζήτημα για πολλούς αποτελεί το αν ο ίδιος θα μπορέσει να λάβει εις πέρας την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να χειριστεί τις ισορροπίες μεταξύ μεταρρυθμίσεων και συντεχνιών. Πάντως πηγές επισημαίνουν ότι η επιλογή του ικανοποιεί τους εκπαιδευτικούς κύκλους, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσία Κώστα Καδή στο υπουργείο.

Από τις επιχειρήσεις στο ΓεΣΥ

Ενδιαφέρον προκάλεσε το όνομα του Κωνσταντίνου Ιωάννου στο πηδάλιο του υπουργείου υγείας. Προέρχεται από τον επιχειρηματικό κόσμο καθώς είναι ιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία C.C. Coffee Company η οποία κατέχει τα δικαιώματα χρήσης των Gloria Jean’s Coffees International στην Κύπρο αλλά και Ιδρυτής, Σύμβουλος και Μέλος ΔΣ της IMH. Ο ίδιος είναι γιος του πρώην προέδρου του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και στενός φίλος του Γιώργου Παμπορίδη.
Το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο ποινικολόγος Σάββας Αγγελίδης, Ιδρυτικός Συνέταιρος και Διευθυντής στο Δικηγορικό Γραφείο Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου Δ.Ε.Π.Ε. Θα πρέπει να σημειωθεί πως πατέρας του ήταν ο πρώην αρχηγός αστυνομίας και εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι γυναίκες

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλησε αυτή τη φορά να τηρήσει τις δεσμεύσεις του σε ό,τι αφορά την παρουσία γυναικών. Ζήτημα για το οποίο επικρίθηκε εντόνως κατά την προηγούμενη πενταετία. Οι γυναίκες από μία γίνονται πέντε.
Η Βασιλική Αναστασιάδου, αναλαμβάνει το υπουργείο Συγκοινωνιών.

Σημειώνεται πως η κα Αναστασιάδου είναι η διευθύντρια της βουλής. Για πολλούς η επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία καθώς πέραν του ότι προέρχεται από τον ευρύτερο κεντρώο χώρο και συγκεκριμένα την ΕΔΕΚ, η ίδια θεωρείται πλήρως καταρτισμένη στο ζήτημα των νομοθεσιών. Η ίδια θα κληθεί να διαχειριστεί πολλά ζητήματα όπως τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και τις Μαρίνες που υλοποίησε ο προκάτοχός της και αναμένεται να διαφανεί αν θα προχωρήσει σε διαχείριση των εν λόγω μεταρρυθμίσεων ή αν θα επιχειρήσει να πάρει το υπουργείο ένα βήμα πιο μπροστά.

Στο υφυπουργείο Ναυτιλίας μπαίνει η Νατάσα Πηλείδου. Η ίδια έχει ένα πλούσιο βιογραφικό, με σημαντικές σπουδές και θέσεις ενώ αυτή τη στιγμή είναι η Γενική Διευθύντρια του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA). Όπως επισημαίνουν κύκλοι του στενού περίγυρου του Προέδρου, ο Πρόεδρος θεωρεί πως η συνταγή των τεχνοκρατών σαραντάρηδων, έχει δέσει και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο διορισμός της κας Πηλείδου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είναι η κόρη του Φειδία Πηλείδη πρώην προέδρου του ΚΕΒΕ. Είχε διεκδικήσει εκλογή της στις βουλευτικές εκλογές του 2016 με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στην επαρχία Λευκωσίας.

Η τέταρτη γυναίκα του υπουργικού σχήματος είναι η Κλέλια Βασιλείου η οποία έχει διοριστεί ως αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Έχει σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και είναι η Διευθύντρια Αναπτυξιακής Εταιρείας Τροόδους και Πρόεδρος του ΔΣ των Δασικών Βιομηχανιών Κύπρου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έκανε καμία απολύτως αλλαγή στις θέσεις των επιτρόπων. Στο περιβάλλον μένει η Ιωάννα Παναγιώτου του Κινήματος Οικολόγων, Ανθρωπιστικών ο Φώτης Φωτίου, Εθελοντισμού ο Γιάννης Γιαννάκη και Ισότητας Φύλου η Ιωσηφίνα Αντωνίου. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι ο πρόεδρος δεν προχώρησε και σε επιπλέον διορισμούς προσώπων που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω ένταση και αντιδράσεις σε ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ και δη από την εσωκομματική τους αντιπολίτευση.

Και χρώμα συναγερμικής νεολαίας

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να μην ανανέωσε την εντολή του Χριστόφορου Φωκαϊδη προσώπου που προέρχεται από τη νεολαία του κόμματος, κάτι που προκάλεσε αρχικά την έντονη δυσφορία της ΝΕΔΗΣΥ, ωστόσο έβαλε στο πλευρό του τον πρόεδρο της ΝΕΔΗΣΥ Πέτρο Δημητρίου, καταδεικνύοντας πως η νεολαία του κόμματος έχει ισχυρή επιρροή και θέση εντός του υπουργικού.

Πηγή: kathimerini.com.cy