ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσοαμερικανικά παζάρια για τον Πόλεμο των Αστρων

Η αμερικανική ηγεσία δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά τις πρόσφατες απειλές του Βλαντιμίρ Πούτιν περί αναβάθμισης του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας, εάν η Ουάσιγκτον επιμείνει να προωθήσει μονομερώς το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα της αντιπυραυλικής άμυνας, πιο γνωστό διεθνώς ως Πόλεμος των Αστρων. Οπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους στην εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ», κατά την πρόσφατη ρωσοαμερικανική σύνοδο κορυφής στη Λιουμπλιάνα, ο πρόεδρος της Ρωσίας συμφώνησε να αρχίσουν απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων γύρω από το επίμαχο αυτό θέμα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Αμυνας των δύο χωρών, Ντόναλντ Ράμσφελντ και Σεργκέι Ιβανόφ, αν και δεν έγινε σαφές αν υπάρχει κάποιο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τις εν λόγω συζητήσεις. Προχωρώντας μακρύτερα, ο Τζορτζ Μπους περιέγραψε τον Πούτιν ως έναν ηγέτη που ενδιαφέρεται να οικοδομήσει μια δημιουργική και όχι συγκρουσιακή σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Συνάντησα έναν άνδρα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, «που συνειδητοποιεί ότι το μέλλον της χώρας του βρίσκεται στη Δύση, όχι στην Ανατολή, που μοιράζεται τις ίδιες ανησυχίες σε θέματα ασφαλείας με τις δικές μας, κυρίως από την πλευρά του ισλαμικού φονταμενταλισμού, που αντιλαμβάνεται ότι η απειλή των πυραύλων απειλεί τη χώρα του όχι λιγότερο από τη δική μας».

Την αίσθηση του Αμερικανού προέδρου ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι απροσδόκητες, χθεσινές δηλώσεις ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρότερες απειλές πυραυλικής επίθεσης από μικρού διαμετρήματος πυρηνικές δυνάμεις, παρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Περίπου 12 είδη βαλλιστικών πυραύλων, ικανών να προσβάλουν τη ρωσική επικράτεια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ανάπτυξης, της κατασκευής ή της εγκατάστασης», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιντερφάξ» ο Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, πρώην υπουργός Αμυνας και νυν σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εθνικής ασφαλείας, αναφέροντας ονομαστικά την Ινδία και το Πακιστάν. «Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία είναι πιο ευάλωτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος. Ανάλογα, κατευναστικά μηνύματα προς την Ουάσιγκτον φρόντισε να στείλει ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ.

Ρωσική στροφή

Η διαφαινόμενη στροφή της Ρωσίας στη λογική της διμερούς διαπραγμάτευσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργεί νέα δεδομένα, εξασθενίζοντας τις πιθανότητες για ένα κοινό μέτωπο Ευρωπαίων – Ρώσων απέναντι στην αντιπυραυλική άμυνα του Τζορτζ Μπους. Στο νέο σκηνικό, όλο το βάρος για την αποτροπή αυτού του αμφιλεγόμενου, από στρατιωτική και πολιτική άποψη, σχεδίου πέφτει στις ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες -κυρίως τη Γερμανία και τη Γαλλία- και στην αμερικανική αντιπολίτευση.

Δείχνοντας έμμεσα τις προτεραιότητες του Βερολίνου ο Πράσινος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ανάγκη να ισχύσει στα όργανα της Ε.Ε. η αρχή της διπλής πλειοψηφίας, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να στηρίζονται σε πλειοψηφίες που θα αφορούν τον αριθμό των κρατών-μελών αλλά και το σύνολο του πληθυσμού της Ε.Ε. Είναι ένα πάγιο αίτημα της πολυπληθέστερης χώρας της Ε.Ε., της Γερμανίας, το οποίο ουσιαστικά μπλόκαρε η Γαλλία στη Νίκαια αλλά το οποίο επανέρχεται σταδιακά στο προσκήνιο. Οι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις σε αυτόν τον τομέα θα προϋποθέτουν προφανώς άλλα ανταλλάγματα τα οποία προς το παρόν ουδείς ή έστω λίγοι γνωρίζουν…