ΚΟΣΜΟΣ

Αστυνομία Μεξικού: Νεκροί οι δύο απαχθέντες πράκτορες της υπηρεσίας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος

mexicopolice232

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεξικού γνωστοποίησε ότι οι εξετάσεις γενετικού υλικού που έγιναν σε δείγματα από τα λείψανα που βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα επιβεβαίωσαν πως επρόκειτο για τα πτώματα δύο ομοσπονδιακών πρακτόρων, στελεχών μιας ειδικής μονάδας δίωξης του οργανωμένου εγκλήματος, που εμφανίστηκαν για τελευταία φορά σε ένα βίντεο που αναετήθηκε στον ιστότοπο YouTube από τους κακοποιούς που τους απήγαγαν.

Στο βίντεο, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι δύο πράκτορες εικονίζονται γονατιστοί, με τα χέρια τους δεμένα, περιστοιχισμένοι από κακοποιούς που κάνουν απειλές. Στην περιγραφή του βίντεο στο YouTube υποστηρίζεται ότι την απαγωγή των πρακτόρων έκανε το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από την κυβέρνηση ή από ανεξάρτητες πηγές.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι οι σοροί των δύο πρακτόρων παραδόθηκαν στις οικογένειές τους μετά την ταυτοποίησή τους χάρη σε εξετάσεις DNA και τόνισε πως συνεχίζει τις προσπάθειες για να συλληφθούν και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δολοφόνοι τους.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Δικαιοσύνης «καταδικάζει» αυτή τη «φρικιαστική» δολοφονία και «εκφράζει αλληλεγγύη στις οικογένειες οι οποίες θρηνούν» τους δύο πράκτορες, όπως σημείωσε σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Οι δύο πράκτορες, ο Οκτάβιο Μαρτίνες και ο Αλφόνσο Ερνάντες, εξαφανίστηκαν την 5η Φεβρουαρίου, ώρες αφού έφυγαν από μια οικογενειακή γιορτή στην Πολιτεία Ναγιαρίτ, μια από τις περιοχές του Μεξικού που πλήττεται πιο σκληρά από την αύξηση των ανθρωποκτονιών που συνδέονται με τη δράση συμμοριών.

Πάνω από 25.000 φόνοι το 2017 στο Μεξικό

Το Μεξικό βρίσκεται αντιμέτωπο με τη χειρότερη έξαρση των βίαιων εγκλημάτων που έχει καταγραφεί ποτέ, με πάνω από 25.000 φόνους να καταγράφονται το 2017 — ο δείκτης των ανθρωποκτονιών ανήλθε την περασμένη χρονιά στις 20,5 ανά 100.000 κατοίκους.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση του Μεξικού ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις του στρατού και της ομοσπονδιακής αστυνομίας για να πατάξουν τις συμμορίες στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από το κύμα βίας.

Το καρτέλ Νέα Γενιά του Χαλίσκο πρόκειται για συμμορία που θεωρείται από τις αρχές των ΗΠΑ μια από τις ισχυρότερες στο Μεξικό. Μάλιστα, πέρσι ο μέχρι τότε πολιτειακός υπουργός Δικαιοσύνης της Ναγιαρίτ, ο Έντγκαρ Βέιτια, συνελήφθη στο Σαν Ντιέγκο από τις αμερικανικές αρχές, που τον κατηγορούν πως ενεχόταν σε συνωμοσία για τη διακίνηση ναρκωτικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS