ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη γυναίκα Black Rod ανέλαβε καθήκοντα στη Βουλή των Λόρδων μετά από 650 χρόνια

sarah-clarke1

 Η πρώτη γυναίκα «Lady Usher of the Black Rod» στα 650 χρόνια ιστορίας της βρετανικής Βουλής των Λόρδων ανέλαβε καθήκοντα την Τρίτη.

Η Σάρα Κλαρκ παρέλαβε επίσημα τα καθήκοντα από τον προκάτοχό της, Ντέιβιντ Λίκι, ο οποίος ήταν «Gentleman Usher of the Black Rod») από το 2011 και συνταξιοδοτήθηκε, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph».

Η Σάρα Κλαρκ ήταν προηγουμένως υπεύθυνη διοργάνωσης του ετήσιου τουρνουά του Γουίμπλεντον ως διευθύντρια πρωταθλημάτων του All-England Lawn Tennis Club.

Η θέση του τιτλούχου της «Μαύρης Ράβδου» δημιουργήθηκε το 1348, την εποχή του βασιλιά Εδουάρδου ΙΙΙ. Ο βασιλιάς καθιέρωσε ένα συμβούλιο, το οποίο όμως είχε ανάγκη από κάποιον να φέρει σε πέρας τις εργασίες του. Έτσι, ο βασιλιάς δημιούργησε μία ιδιότυπη θέση «διαχειριστή», ο οποίος θα αναλάμβανε αυτό το έργο.

Όποιος χριζόταν «Διαχειριστής» έπαιρνε μία εβένινη ράβδο (Black Rod), ώστε να αναγνωρίζεται το αξίωμά του.

Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα του Black Rod ήταν να καλεί τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στις ομιλίες του μονάρχη.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, ο «Gentleman Usher of the Black Rod» όταν φθάνει στη Βουλή των Κοινοτήτων του κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα ως υπενθύμιση των αγώνων των βουλευτών να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τον μονάρχη. Τότε χτυπά την πόρτα τρεις φορές με την εβένινη ράβδο του και τού επιτρέπεται η είσοδος για να προσκαλέσει τους βουλευτές στη Βουλή των Λόρδων, καθώς ο μονάρχης δεν επιτρέπεται να εισέλθει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Εκτός από τα τελετουργικά καθήκοντα, ο Black Rod είναι επικεφαλής μιας ομάδας 30 υπαλλήλων που φροντίζουν για την καθημερινή λειτουργία της Βουλής των Λόρδων και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της πρόσβασης και της διατήρησης της τάξης.

Έχει ακόμη την ευθύνη για τη διοργάνωση των επισκέψεων αρχηγών κρατών και άλλων κρατικών εκδηλώσεων.

«Η Βουλή των Λόρδων είναι το μέρος όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια είναι τόσο σημαντική. Ανυπομονώ να ξεκινήσω τη δουλειά» είχε επισημάνει η Κλαρκ σε δήλωσή της όταν ανακοινώθηκε ο διορισμός της.

«Είμαι ευτυχής που υποδέχομαι τη Σάρα Κλαρκ στη θέση του Black Rod. Επειδή είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση, είναι μία ιστορική στιγμή για τη Βουλή», τόνισε ο Λόρδος Φάουλερ, (Πίτερ Νόρμαν Φάουλερ) επικεφαλής της Βουλής.

Η Σάρα Κλαρκ είχε επίσης ρόλο στη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του Μαραθωνίου του Λονδίνου.

«Για πολλά χρόνια είχα την τύχη να δουλεύω στην καρδιά των πιο πολύπλοκων εκδηλώσεων και θεσμών του κόσμου. Η ευκαιρία που μου δίνεται να συμμετάσχω σε μια τόσο έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα είναι ένα μεγάλο προνόμιο» είπε.

Η βασίλισσα διορίζει τον Black Rod κατόπιν σύστασης επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ