ΚΟΣΜΟΣ

Απομακρύνονται αγάλματα που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό από το κέντρο των Σκοπίων

skopje
first1

Μετά την μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητόδρομου Σκοπίων-Θεσσαλονίκης, η κυβέρνηση Ζάεφ ξεκίνησε τη νύχτα την αποκαθήλωση αγαλμάτων από τον κέντρο της πόλης των Σκοπίων.

Στις 3 τα ξημερώματα γερανοί του Δήμου, κατέβασαν από τον χώρο μπροστά στο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο κέντρο της πόλης, τον ανδριάντα, μιας εμβληματικής για το σλαβομακεδονικό εθνικισμό, μορφής, του Αντον Γιανεφ, με το προσωνύμιο “Κιόσετο”, όπως ήταν περισσότερο γνωστός.

apomakrynontai-agalmata-poy-parapempoyn-se-alytrotismo-apo-to-kentro-ton-skopion0

Ο Γιανεφ ήταν στέλεχος του VMRO του 19ου αιώνα επιφορτισμένο με την εσωτερική εκκαθάριση (εξόντωση) των πολιτικών αντιπάλων της οργάνωσης και ο ανδριάντας του είχε τοποθετηθεί στον χώρο στις 7 Σεπτεμβρίου του 2014 στο πλαίσιο του σχεδίου εξαρχαϊσμού που υλοποιούσε ο Γκρουεφσκι με την επωνυμία “Σκόπια 2014”.

Την φιλοτέχνησή του φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει μια οργάνωση με την επωνυμία «Αιγαιατες κάτοικοι Σκοπιας-Αχλάδας-Παπαδιάς», χωριά του νομού Φλώρινας.

Υπενθυμίζεται ότι από την Αχλάδα έλκει την καταγωγή του ο τέως πρωθυπουργός Νικόλα Γκρουέφσκι, εμπνευστής του σχεδίου δια του οποίοι “πλημμύρισε” με ανδριάντες αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών προσωπικοτήτων, ρωμαϊκές αψίδες, ακόμα και τριήρεις στην κοίτη του Βαρδάρη τον κέντρο της πόλης των Σκοπίων.

Ο Ζάεφ είχε εναντιωθεί σφόδρα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου και μάλιστα είχε δηλώσει με την ανάληψη της εξουσίας ότι το όλο θέμα θα επανεξεταστεί.

Έτσι, σε μια κίνηση που δεν υπολείπεται συμβολισμού, μετά το κατέβασμα των πινακίδων στο αεροδρόμιο και τον αυτοκινητόδρομο έστειλε τη νύχτα μηχανήματα και αποκαθήλωσαν τον ανδριάντα τον οποίο μετέφεραν σε εγκαταλειμμένο εργοστάσιο τις παρυφές της πόλης.

Μένει να φανεί εαν η επιχείρηση “αποσυμφόρησης” του κέντρο των Σκοπίων από τα θηριώδη αγάλματα και τις μάλλον κακόγουστες αρχαίες κτιριακές κατασκευές, θα έχει και συνέχεια ή ήταν μια κίνηση “γοητείας” προς την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης.