ΚΟΣΜΟΣ

Ισοπεδώθηκαν δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια στην Μιανμάρ (Βίντεο)

demolishedmyanmar1312

Δορυφορικές εικόνες που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αποδεικνύουν, όπως επισημαίνει η ΜΚΟ, ότι δεκάδες χωριά της μειονότητας των Ροχίνγκια στη δυτική Μιανμάρ ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς.

«Πολλά από αυτά τα χωριά έγιναν θέατρο ωμοτήτων εναντίον των Ροχίνγκια και θα έπρεπε να διατηρηθούν προκειμένου οι εμπειρογνώμονες που διόρισε ο ΟΗΕ να μπορέσουν να τις ερευνήσουν», υπογράμμισε ο Μπραντ Άνταμς διευθυντής για τη Ασία του HRW.

Βάσει των δορυφορικών εικόνων που συγκέντρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση κατέγραψε τουλάχιστον 55 χωριά που ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς στην πολιτεία Ραχίν, γύρω από την πόλη Μαουνγκντάου, επίκεντρο των διώξεων εναντίον των Ροχίνγκια.


Βίντεο του Human Rights Watch με την κατεδάφιση δεκάδων χωριών των Ροχίνγκια

Σχεδόν 700.000 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας αναγκάστηκαν το 2017 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού.

Στις αρχές Φεβρουαρίου φωτογραφίες που ανέβασε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ο πρεσβευτής της ΕΕ στη Μιανμάρ Κρίστιαν Σμιτ, έπειτα από επίσημο ταξίδι του στην πολιτεία Ραχίν, φαίνονται ολόκληρες περιοχές ισοπεδωμένες από εκσκαφείς.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαβεβαιώνει ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο «ενός σχεδίου για τον επαναπατρισμό» των Ροχίνγκια, το οποίο όμως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οι ειδικοί και οι ΜΚΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ