ΚΟΣΜΟΣ

Τρεις βόμβες εξερράγησαν στη δυτική Μιανμάρ

myanmarexplosio2

Τρεις βόμβες εξερράγησαν το πρωί του Σαββάτου, χωρίς να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, στη Σίτουι, στη δυτική Μιανμάρ, περιοχή όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη τους τελευταίους έξι μήνες, από την έναρξη των επιχειρήσεων του στρατού που οδήγησαν στη μαζική έξοδο των μειονοτικών Ροχίνγκια.

«Εξερράγησαν τρεις βόμβες και βρέθηκαν άλλοι τρεις μηχανισμοί που δεν είχαν εκραγεί.  Eνας αστυνομικός τραυματίστηκε, αλλά όχι σοβαρά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας στην πόλη, την πρωτεύουσα της Πολιτείας Ραχίν. Ο ένας από τους μηχανισμούς που εξερράγησαν είχε τοποθετηθεί σε ένα κτίριο της τοπικής αυτοδιοίκησης και οι άλλοι δύο σε κτίρια θεσμών της πόλης. Οι εκρήξεις έγιναν περί τις 04:00 τοπική ώρα (σ.σ. 23:30 την Παρασκευή ώρα Ελλάδας). 

treis-vomves-exerragisan-sti-dytiki-mianmar0

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των αρχών της Πολιτείας, μια ακόμη βόμβα «είχε τοποθετηθεί στην παραλιακή οδό», ενώ «μπορεί να υπάρχουν κι άλλες». Ένας κάτοικος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «σε ορισμένους δρόμους απαγορεύθηκε η πρόσβαση από την αστυνομία εξαιτίας των εκρήξεων».

Η Σίτουι, η πρωτεύουσα της Πολιτείας που γειτονεύει με το Μπανγκλαντές, είναι μια σχετικά μικρή πόλη, που διαθέτει όμως ένα σημαντικό λιμάνι. Βρέθηκε στο επίκεντρο των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων μηνών. Την Κυριακή συμπληρώνονται έξι μήνες αφότου ξέσπασε η κρίση στη Μιανμάρ.

Οι αρχές της χώρας κατηγορούνται ότι προχώρησαν σε εθνική εκκαθάριση μετά την έναρξη, στα τέλη του Αυγούστου, της ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της Ραχίν, αφορμή για την οποία υπήρξε μια σειρά επιθέσεων αυτονομιστών μειονοτικών Ροχίνγκια.

Σχεδόν 700.000 μειονοτικοί που ζούσαν στην περιοχή αναγκάστηκαν να προσφύγουν στο Μπανγκλαντές εξαιτίας της βίας. Ο στρατός και παραστρατιωτικές ομάδες που συγκροτούν βουδιστές κατηγορούνται για σωρεία ωμοτήτων: βιασμούς, βασανισμούς, δολοφονίες, λεηλασίες, πυρπολήσεις δεκάδων χωριών που μετατράπηκαν σε αποκαΐδια. Στο βόρειο τμήμα της Μιανμάρ, άλλη μια περιοχή όπου η βία ακόμη μαίνεται, δύο τραπεζοϋπάλληλοι σκοτώθηκαν την Τετάρτη όταν εξερράγη βόμβα μέσα σε υποκατάστημα τράπεζας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Διαβάστε ακόμη: 

Ισοπεδώθηκαν δεκάδες χωριά στο Μιανμάρ (Δορυφορικές εικόνες από την κατεδάφιση)