ΚΟΣΜΟΣ

Παρέδωσαν χθες στη Χάγη τον Μιλόσεβιτς…

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Η πραξικοπηματική απόφαση της σερβικής κυβέρνησης να παραδώσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη σφράγισε χθες το απόγευμα τη δεκατριάχρονη πορεία του 59χρονου πρώην ηγέτη στη γιουγκοσλαβική ιστορία. Το σερβικό υπουργικό συμβούλιο προχώρησε στην έκδοση του Μιλόσεβιτς εν αγνοία του Γιουγκοσλάβου προέδρου Κοστούνιτσα και παρότι χθες το πρωί το συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε την έκδοση. Η παράδοση του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου από τις σερβικές αρχές αποτέλεσε κατάφωρη παραβίαση των νόμων της ομοσπονδιακής γιουγκοσλαβίας και οδήγησε σε άμεση πτώση της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης. Ο Μιλόσεβιτς κατεζητείτο από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου για την Πρώην Γιουγκοσλαβία, που εδρεύει στη Χάγη, για εγκλήματα που διεπράχθησαν από το γιουγκοσλαβικό στρατό στο Κοσσυφοπέδιο. Πρόσφατες δηλώσεις της προέδρου του δικαστηρίου Κάρλα ντελ Πόντε καθιστούν σαφές ότι οι κατηγορίες εναντίον του Μιλόσεβιτς θα διευρυνθούν, για να περιλάβουν τη δράση του γιουγκοσλαβικού στρατού στη Βοσνία και την Κροατία.

Χωρίς δικηγόρους

«Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας παραδόθηκε στο δικαστήριο της Χάγης», ήταν η λιτή δήλωση του εκπροσώπου της σερβικής κυβέρνησης Νεμάνια Κόλεσαρ. «Η διαδικασία της έκδοσης χωρίς την παρουσία δικηγόρων ισοδυναμεί με απαγωγή», δήλωσε ο Μπρανιμίρ Γκουγκλ, ένας εκ των δικηγόρων του Μιλόσεβιτς. Ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς, επιχειρώντας να εξηγήσει πώς η κυβέρνησή του έφτασε στην απόφαση αυτή αγνοώντας την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, δήλωσε ότι η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να αφαιρέσει από τις ομοσπονδιακές αρχές την αρμοδιότητα έκδοσης υπόπτων και «στο μεταξύ» παρέδωσε τον Μιλόσεβιτς. Νωρίτερα, ο Τζίντζιτς είχε καταστήσει σαφές ότι θεωρεί το διεθνές δίκαιο ανώτερο από το εθνικό, προλειαίνοντας έτσι το έδαφος για την έκδοση. Ενα δεύτερο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε από τη σερβική ηγεσία ήταν ότι οι δικαστές του συνταγματικού δικαστηρίου είχαν στην πλειοψηφία τους διοριστεί από τον ίδιο τον Μιλόσεβιτς.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί και την κατάρρευση του κυβερνώντος συνασπισμού της ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας. «Πρόκειται για το τέλος του συνασπισμού», δήλωσε ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος του Μαυροβουνίου Πέντρεγκ Μπουλάτοβιτς, που συγκυβερνούσε με τον συνασπισμό των Σέρβων μεταρρυθμιστών DΟS.

Πριν από τη βοήθεια

Η έκδοση του Μιλόσεβιτς πραγματοποιήθηκε μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη της Διάσκεψης των Χορηγών, από την οποία η Γιουγκοσλαβία ελπίζει να αποσπάσει 1,3 δισ. δολάρια δυτικής βοήθειας. Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ είχαν εξαρτήσει τη συμμετοχή τους στη διάσκεψη αυτή από την παράδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη. Ομως, τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δεδομένη ψήφιση νόμου για τη συνεργασία της χώρας με το διεθνές δικαστήριο, οι ΗΠΑ είχαν δηλώσει ότι θα λάβουν μέρος στη διάσκεψη. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπλερ επικρότησαν την έκδοση του Μιλόσεβιτς. Αφότου παραδόθηκε στον εκπρόσωπο του δικαστηρίου στο Βελιγράδι, ο Μιλόσεβιτς φυγαδεύτηκε οδικώς από τις φυλακές, όπου βρισκόταν από τον Απρίλιο, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην αμερικανική βάση της Τούζλα στη Βοσνία.

Πρόκειται, επιμένουν στρατιωτικοί κύκλοι, για μια αγορά που έγινε υπό το κράτος του πανικού που κατά τα φαινόμενα έχει καταλάβει τη σλαβομακεδονική ηγεσία εμπρός στο ορατό πλέον ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύγκρουσης με τους εμπειροπόλεμους και καλά εξοπλισμένους Αλβανούς αντάρτες.