ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Σιγή στα κρατικά μέσα ενημέρωσης για την πρόταση του Κιμ Γιονγκ Ουν στον Τραμπ να συναντηθούν

01s1kimyongun10

Το απροσδόκητο για πολλούς άνοιγμα που έκανε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος πρότεινε στην Ουάσινγκτον να διεξαχθεί σύνοδος κορυφής με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κάτι το οποίο ο ρεπουμπλικάνος καταρχήν δέχθηκε, βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα και στους τίτλους των ειδήσεων σε όλο τον κόσμο. Αλλά όχι στη Βόρεια Κορέα.

Τα βορειοκορεάτικα ΜΜΕ κατέγραψαν την επίσκεψη δεκαμελούς αντιπροσωπείας ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων της Νότιας Κορέας αυτή την εβδομάδα στην Πιονγκγιάνγκ. Όμως δεν αποκάλυψαν την πρόσκληση του Κιμ στον Τραμπ να συναντηθούν, ούτε τη διακορεατική σύνοδο κορυφής, παρότι οι συναντήσεις αυτές ενδέχεται να σημάνουν τον τερματισμό των προγραμμάτων της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της Νότιας Κορέας Τσανγκ Λι-γιουνγκ είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αφού ενημέρωσε τον Τραμπ πως ο Κιμ «δεσμεύθηκε στην αποπυρηνικοποίηση» και ότι αναστέλλει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων.

Αλλά οι Βορειοκορεάτες ενδέχεται να βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι για την πιθανόν ιστορική εξέλιξη.

Η συνάντηση του Κιμ με τους νοτιοκορεάτες αξιωματούχους βρήκε μια θέση στο πρωτοσέλιδο της Rodong Sinmun, της κυριότερης επίσημης εφημερίδας. Αλλά ούτε οι παραχωρήσεις που υποσχέθηκε, όπως τις περιέγραψε η αντιπροσωπεία της Σεούλ, ούτε η σύνοδος κορυφής με τον Μουν Τζε-ιν, τον νοτιοκορεάτη πρόεδρο, ούτε η πρότασή του για τη συνάντηση με τον Τραμπ έχουν αποκαλυφθεί στη Βόρεια Κορέα, όπου επικρατεί μυστικοπάθεια.

«Η Βόρεια Κορέα δεν έχει κάνει καμιά ανακοίνωση για τη διακορεατική σύνοδο του Απριλίου ακόμη», σημείωσε ο Κανγκ Μι-τζιν, βορειοκορεάτης αντιφρονούντας που αποσκίρτησε και σήμερα εργάζεται για τον ιστότοπο Daily NK στη Σεούλ, αξιοποιώντας πηγές που διαθέτει ακόμη στην πατρίδα του.

«Πιστεύω ότι την απόφαση χειρίζονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι που συνδέονται στενά με τον Κιμ. Δεν νομίζω ότι οι απλοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και οι στρατιωτικοί γνωρίζουν κάτι για τη σύνοδο ακόμα», εκτίμησε ο Κανγκ.

Παρότι προπαγάνδισαν την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις με τη Νότια Κορέα, τα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας συνεχίζουν να επικρίνουν τη Σεούλ και τις ΗΠΑ, ιδίως για τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια που θα διεξαγάγουν στα τέλη του μηνός.

Η βορειοκορεατική ηγεσία «δεν θα αποφασίσει να επιτρέψει δημοσιεύματα στα μέσα ενημέρωσης πριν να είναι σίγουρη ότι οι σύνοδοι κορυφής πράγματι θα γίνουν», προεξόφλησε ο Σιν Μπομ-τσουλ, καθηγητής στην Εθνική Διπλωματική Ακαδημία της Νότιας Κορέας.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία στα ανώτατα κλιμάκια της Βόρειας Κορέας γι' αυτό. Δεν υπάρχει λόγος να υποσχεθούν την αποπυρηνικοποίηση στο λαό της Βόρειας Κορέας αυτή τη στιγμή, όταν υπάρχει πιθανότητα το πράγμα να καταρρεύσει», πρόσθεσε ο Σιν.

Πηγή: ΑΠΕ, REUTERS