ΚΟΣΜΟΣ

Tέταρτη φορά στην καγκελαρία

german1

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Επειτα από περίοδο-ρεκόρ 271 ημερών, η Γερμανία απέκτησε χθες κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ, η οποία ορκίστηκε για τέταρτη φορά στο αξίωμα της καγκελαρίου. Λόγω της προκαθορισμένης ημερομηνίας των επόμενων εκλογών, η νέα κυβέρνηση θα έχει στη διάθεσή της τριάμισι χρόνια αντί για τέσσερα.

Κατά την αναμονή ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων που έκριναν το μέγεθος της κυβερνητικής πλειοψηφίας, κύλησαν δευτερόλεπτα σιγής. Τελικά, οι διαρροές ψήφων από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού ανήλθαν σε 35, με την πλειοψηφία της καγκελαρίου να διαμορφώνεται στις 364 έδρες, εννέα έδρες περισσότερες από τις απαιτούμενες 355.

Πρόκειται για δραματικά συρρικνωμένη πλειοψηφία σε σχέση με την προηγούμενη θητεία, στην οποία ο μεγάλος συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών κατείχε το 80% των εδρών. Σε μια ένδειξη των πολιτικών μεταβολών που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια, η σκυτάλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρασε από το κόμμα της Αριστεράς στο ξενοφοβικό κόμμα AfD, του οποίου οι δύο επικεφαλής, Βάιντελ και Γκάουλαντ, αρνήθηκαν, μετά την ψηφοφορία, να συγχαρούν την καγκελάριο για την εκλογή της. Μόνο κατόπιν παρότρυνσης του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Βόλφγκανγκ Κουμπίκι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και έτειναν ψυχρή χειραψία προς την καγκελάριο.

Στις θέσεις των θεατών κάθησε για πρώτη φορά ο σύζυγος της κ. Μέρκελ, Γιόαχιμ Ζάουερ, ο οποίος τηρεί χαμηλό προφίλ και δεν είχε παραστεί σε καμία άλλη ορκωμοσία, πλάι στον γιο του από τον πρώτο του γάμο και την 89χρονη μητέρα της καγκελαρίου, Χέρλιντ Κάσνερ. Η παρουσία της Κάσνερ, που χαιρετούσε ζωηρή και χαμογελαστή, ήταν μια ζεστή οικογενειακή στιγμή, αλλά και μια συμβολική υπενθύμιση ότι η 63χρονη Μέρκελ δεν είναι τόσο γηρασμένη όσο θα εύχονταν εκείνοι που απεργάζονται το τέλος του πολιτικού βίου της.

Για ποιους ακριβώς πρόκειται, παραμένει μυστήριο. Από τους 35 βουλευτές που καταψήφισαν την κυβέρνηση, μόνο ένας, ο Σοσιαλδημοκράτης Μάρκο Μπούλοφ, ανακοίνωσε δημοσίως την απόφασή του. Ο Μπούλοφ ανήκει στην πτέρυγα που επιθυμούσε να περάσουν οι Σοσιαλδημοκράτες στην αντιπολίτευση, ώστε να ανανεωθούν προγραμματικά αντί να υποστούν νέο γύρο κυβερνητικής φθοράς.

Ορκος πίστης

Η Μέρκελ έδωσε όρκο πίστης στο Σύνταγμα ενώπιον του προέδρου της Βουλής και πρώην υπουργού Οικονομικών των κυβερνήσεών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, επίσης πρώην υπουργός της, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, την αναγόρευσε καγκελάριο. «Είναι θετικό ότι τελειώνει η εποχή της αβεβαιότητας», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ.

Χθες το απόγευμα η καγκελάριος προήδρευσε του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, ενώ αύριο αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Η ιστοσελίδα Politico χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση Μέρκελ «καθρέπτη της ιδίας», γεμάτη «αξιόπιστους, αλλά κάπως βαρετούς» υπουργούς. Η περιγραφή δεν ισχύει για τον μεγαλύτερο εσωκομματικό της αντίπαλο, τον φιλόδοξο Γενς Σπαν, τον οποίο η Μέρκελ υποχρεώθηκε να ορίσει υπουργό Υγείας. Τέλος, στη νέα κυβέρνηση μετέχει για πρώτη φορά στη γερμανική ιστορία ίσος αριθμός ανδρών και γυναικών.