ΚΟΣΜΟΣ

Κρατείται στη Γερμανία ο Πουτζντεμόν

27s7pzd

ΦΛΕΝΣΜΠΟΥΡΓΚ. Στα χέρια των δικαστικών αρχών του γερμανικού κρατιδίου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν βρίσκεται από χθες η τύχη του έκπτωτου προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή, κατ’ εφαρμογήν ευρωπαϊκού εντάλματος που είχαν εκδώσει οι ισπανικές αρχές. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε διαδηλώσεις και καταλήψεις οδικών αρτηριών στην Καταλωνία.

Στην απόφαση περί έκδοσης, οι Αρχές του γερμανικού κρατιδίου θα σταθμίσουν αν το αδίκημα της εξέγερσης, για το οποίο κατηγορείται ο Πουτζντεμόν στην Ισπανία, είναι συγκρίσιμο με το γερμανικό αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Επίσης, αν η κατηγορία της απάτης, που έχει απευθυνθεί στον Πουτζντεμόν για τη χρήση κρατικών κονδυλίων στην προετοιμασία του δημοψηφίσματος υπέρ της απόσχισης, είναι ανάλογη με τον ορισμό της απάτης στο γερμανικό δίκαιο.

Ο συνήγορος του 55χρονου διέψευσε χθες τις φήμες ότι επρόκειτο να υποβάλει αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου, διαδικασία που εξάλλου περνάει σε δεύτερη μοίρα στις περιπτώσεις που εκκρεμεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Το πρώτο ένταλμα των ισπανικών αρχών είχε αποσυρθεί όταν κατέστη σαφές ότι οι αρχές του Βελγίου δεν επρόκειτο να τον εκδώσουν, αλλά εκδόθηκε νέο την Παρασκευή, ενόσω ο Πουτζντεμόν βρισκόταν στη Φινλανδία. Ο έκπτωτος πρόεδρος συνελήφθη λίγο μετά τη διάσχιση των δανογερμανικών συνόρων, κατά την επιστροφή του οδικώς στο Βέλγιο.

Η Γερμανίδα υπουργός Δικαιοσύνης Καταρίνα Μπάρλεϊ σημείωσε ότι το ζήτημα δεν αφορά τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά τη Δικαιοσύνη του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν. Η σύλληψη του Πουτζντεμόν υπογραμμίζει το αδιέξοδο των αυτονομιστικών κομμάτων, καθώς τρεις μήνες μετά την επικράτησή τους στις τοπικές εκλογές του Δεκεμβρίου η περιοχή εξακολουθεί να μην έχει κυβέρνηση.

«Η φυγή του πραξικοπηματία Πουτζντεμόν έλαβε τέλος. Αν κανείς προσπαθεί να καταστρέψει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία, να παραβιάσει δημοκρατικούς νόμους, να καταστρέψει τη συνύπαρξη ή να διασπαθίσει δημόσιο χρήμα δεν μπορεί να είναι ατιμώρητος», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Ciudadanos Αλμπέρ Ριβέρα.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ριβέρα ήρθε σε συμφωνία με τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι για την ψήφιση του ισπανικού προϋπολογισμού, αίροντας πολύμηνο αδιέξοδο.