ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Το χρονικό περιθώριο που δίνουν οι αρχές για τον απεγκλωβισμό των παιδιών

police-offic

Oι αρχές της Ταϊλάνδης πιστεύουν ότι έχουν ένα περιθώριο τριών έως και τεσσάρων ημερών για να απελευθερώσουν τα 12 αγόρια που βρίσκονται εδώ και μέρες εγκλωβισμένα μέσα σε ένα σπήλαιο της χώρας. 

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, οι διασώστες θα επικεντρωθούν στη μείωση των κινδύνων της επιχείρησης απομάκρυνσης των παιδιών όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρις ότου η βροχή ή ακόμη χειρότερο ο τοξικός αέρας μέσα στο θάλαμο τους αναγκάσει να ενεργήσουν πιο άμεσα. 

tailandi-to-chroniko-perithorio-poy-dinoyn-oi-arches-gia-ton-apegklovismo-ton-paidion0

O κυβερνήτης της επαρχίας όπου βρίσκεται το σπήλαιο, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, δήλωσε σήμερα ότι η λειτουργία για την αποστράγγιση του νερού κατά μήκος της διαδρομής 3,2 χιλιομέτρων από το σημείο που τα αγόρια έχουν καταφύγει εδώ και ένα δεκαπενθήμερο, ήταν «πολύ επιτυχημένη» και αντιστάθηκε στις πρώτες βροχές. 

«Σήμερα, έβρεψε αλλά τα επίπεδα της στάθμης του νερού είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο», υπογράμμισε ο Οσοτανακόρν. 

tailandi-to-chroniko-perithorio-poy-dinoyn-oi-arches-gia-ton-apegklovismo-ton-paidion1

Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις που αναμένεται να γίνουν πιο έντονες τις επόμενες μέρες και σχεδόν καταστροφικές από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δίνουν λίγες μόνο μέρες στους διασώστες για να απομακρύνουν τα αγόρια και τον 25χρονο προπονητή τους «προτού εγκλωβιστούν εκεί μέσα μέχρι τον Ιανουάριο», επεσήμανε ο κυβερνήτης της επαρχίας αναιρώντας την πρότερη αισιόδοξη στάση του. 

«Οι επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες από σήμερα είναι πιο ευνοϊκές για την εκτέλεση της επιχείρησης διάσωσης όπου θα υλοποιηθεί ένα από τα σχέδια δράσης», δήλωσε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου στο χώρο της σπηλιάς. «Αν περιμένουμε πολύ περισσότερο,  δεν ξέρουμε πόσο θα βρέξει», πρόσθεσε. 

Οι ισχυρές βροχές την περασμένη εβδομάδα είχαν ως αποτέλεσμα ένα «τσουνάμι» μέσα στο στενό και οδοντωτό δίκτυο των σπηλαίων, τόνισε ο κυβερνήτης.

tailandi-to-chroniko-perithorio-poy-dinoyn-oi-arches-gia-ton-apegklovismo-ton-paidion2

Χθες το βράδυ, τόνισε δε, ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών δεν έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής λόγω του αυξημένου κινδύνου. «Τα παιδιά δεν έχουν μάθει ακόμη να καταδύονται», είπε χαρακτηριστικά. Δεν απέκλεισε, όμως, να επιχειρηθεί κάτι τέτοιο τις αμέσως επόμενες ημέρες αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Δύο παράγοντες που θα καθορίσουν την υλοποίηση της επιχειρήσης

Ο πρώτος παράγοντας αφορά στην ποιότητα της ατμόσφαιρας στο σημείο που βρίσκονται τα παιδιά. Σύμφωνα με τον Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν τα επίπεδα οξυγόνου στο συγκεκριμένο τμήμα της σπηλιάς είχαν πέσει στο 15% – δηλαδή κάτω από τα «υγιή» επίπεδα του 21%.

«Εάν το επίπεδο οξυγόνου πέσει κάτω από 12%, αυτό θα επηρεάσει τον εγκέφαλο και τους ανθρώπους μέσα», είπε. «Θα μπορούσαν να υποστούν σοκ», πρόσθεσε. 

Ενας επιπλέον κίνδυνος είναι η αυξανόμενη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο σπήλαιο που εκπνεόταν από τις εκατοντάδες εργάτες διάσωσης που ήταν μέσα.

tailandi-to-chroniko-perithorio-poy-dinoyn-oi-arches-gia-ton-apegklovismo-ton-paidion3

Υπενθυμίζεται ότι το κλίμα της επιχείρησης επιβάρυνε, χθες, ο θάνατος ενός διασώστη, καθώς ήρθε να υπενθυμίσει τους κινδύνους που υπάρχουν. Ο Ταϊλανδός δύτης πέθανε από έλλειψη οξυγόνου, αφού ολοκλήρωσε την αποστολή του να τοποθετήσει φιάλες κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιάσει τα παγιδευμένα παιδιά με οξυγόνο.

«Εχασε τις αισθήσεις του στον δρόμο της επιστροφής κι ένας συνάδελφός του δύτης προσπάθησε να τον βοηθήσει και τον έφερε πίσω», διευκρίνισε ανώτερος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων του Π.Ν. της χώρας. «Παρόλο που χάσαμε έναν άνδρα, εξακολουθούμε να έχουμε πίστη στην αποστολή», πρόσθεσε.


Διαβάστε σχετικά:

Ραγίζουν καρδιές οι επιστολές των παγιδευμένων παιδιών προς τους γονείς τους

Οι αναμνήσεις από μια παράτολμη επιχείρηση διάσωσης