ΚΟΣΜΟΣ

Στήριξη από Βαρθολομαίο στο αίτημα για Αυτοκέφαλο

31s1vartiolomaios1

Με λαμπρότητα εορτάστηκαν η 1.030ή επέτειος από τη βάπτιση και την είσοδο στην Χριστιανική Εκκλησία των Ρως, αλλά και η εορτή του Αγίου και Ισαποστόλου Βλαδιμήρου στη Μόσχα.

Ωστόσο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί πρόσκληση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, εκπροσωπήθηκε στον αντίστοιχο εορτασμό στο Κίεβο. Οι κινήσεις αυτές ερμηνεύονται με φόντο το αίτημα της ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – «Πατριαρχείο Κιέβου» προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να συσταθεί Αυτοκέφαλος Εκκλησία στην Ουκρανία, αίτημα στο οποίο αντιτίθεται το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ειδικότερα, στην πλατεία ενώπιον του Καθεδρικού Ναού του Κρεμλίνου, τελέστηκε θεία λειτουργία συλλειτουργούντων του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεοδώρου Β΄ και του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου. Με τους Προκαθημένους συλλειτούργησαν εκπρόσωποι ορθοδόξων κατά τόπους εκκλησιών. Από την πλευρά του, το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έστειλε στο Κίεβο τριμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος μετέφερε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο κ. Εμμανουήλ ανέφερε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι κοντά στην Ουκρανική Εκκλησία και ότι επιθυμεί να επιλύσει και όχι να προκαλέσει προβλήματα.