ΚΟΣΜΟΣ

Σε λειτουργία τα ηλιακά πάνελ του Insight – Το μήνυμα της NASA από τον Αρη

solarrrr

Το σκάφος InSight της NASA που προσεδαφίστηκε στον πλανήτη Άρη τη Δευτέρα κατόρθωσε να αναπτύξει τα δύο ηλιακά πάνελ του και έχει ήδη αρχίσει να συλλέγει ηλιακή ενέργεια, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική διαστημική υπηρεσία.

Η χρήση των πάνελ ήταν ένα από μία από τις πιο κρίσιμες λειτουργίες για το InSight, το οποίο βασίζεται στην ηλιακή ακτινοβολία για την καθημερινή φόρτιση των μπαταριών του και για την θέρμανση των εργαλείων του στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον κόκκινο πλανήτη.

«Επικρατεί μια όμορφη ηρεμία εδώ. Ανυπομονώ να εξερευνήσω το νέο μου σπίτι», έγραψε στο Twitter η NASA ανεβάζοντας την ακόλουθη φωτογραφία. 

se-leitoyrgia-ta-iliaka-panel-toy-insight-amp-8211-to-minyma-tis-nasa-apo-ton-ari0

Σε αντίθεση με το ρόβερ Curiosity, που προσεδαφίστηκε στον Αρη το 2012, το InSight δεν θα κάνει βόλτες στην επιφάνεια του πλανήτη, αλλά θα είναι στατικό. Με τη βοήθεια ενός μηχανικού βραχίονα, θα τοποθετήσει στο έδαφος του Αρη έναν σεισμογράφο και έναν «τυφλοπόντικα», μια συσκευή ικανή να εισχωρήσει σε αρκετό βάθος, κάτω από την επιφάνεια.

Οι δύο αυτές συσκευές, όπως και η μελέτη ραδιοκυμάτων που εκπέμπει ο πλανήτης, ελπίζεται ότι θα προσφέρουν απαντήσεις σε πολλά αναπάντητα ερωτήματα για τη γεωλογική συμπεριφορά του.