ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Σε τοπικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά η Ακροδεξιά

Ισπανία: Σε τοπικό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά η Ακροδεξιά

ΜΑΔΡΙΤΗ. Ιστορία έγραψε στις τοπικές εκλογές της Κυριακής στην Ανδαλουσία το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό, αντιφεμινιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Vox, κερδίζοντας δώδεκα έδρες επί συνόλου 109.

Είναι η πρώτη φορά, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που ακροδεξιό κόμμα εξασφαλίζει εκπροσώπηση σε τοπικό Κοινοβούλιο της χώρας. Την ίδια ώρα, η άρνηση των φιλελεύθερων Σιουδαδάνος να συνεργασθούν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην τοπική Βουλή, απειλεί την κυριαρχία που απολάμβαναν οι Σοσιαλιστές στην πολυπληθέστερη περιοχή της χώρας εδώ και 36 χρόνια.

Το Vox, που ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, βρίσκεται τώρα σε θέση να παίξει ρυθμιστικό ρόλο με τους βουλευτές του, εφόσον συνάψει συμφωνία με το Λαϊκό Κόμμα ή με τους Σιουδαδάνος για συμμετοχή στην τοπική κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις έδιναν στο Vox μόλις πέντε βουλευτές.

Τα συγχαρητήριά της για την επιτυχία του Vox προσέφερε χθες η Μαρίν Λεπέν στον επικεφαλής του κόμματος Σαντιάγο Αμπασκάλ, αναφέροντας σε δήλωσή της ότι το αποτέλεσμα «υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό για το νέο και δυναμικό κίνημα».

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο την ανανέωση και την προώθηση της φιλοευρωπαϊκής προοπτικής για την Ισπανία. Το αποτέλεσμα στην Ανδαλουσία θα ενδυναμώσει τη δέσμευσή μας για προστασία του Συντάγματος και της δημοκρατίας απέναντι στον φόβο».

Στο προεκλογικό του μανιφέστο, το Vox καλεί στην οικοδόμηση ισχυρού ισπανικού έθνους, που θα περιορίσει σημαντικά τις εξουσίες και αρμοδιότητες των 17 περιοχών, καλώντας μάλιστα σε κατάργηση της αυτοδιάθεσης της Καταλωνίας, μετά την περυσινή της απόπειρα για μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας. Το κόμμα καλεί επίσης στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας ενδοοικογενειακής βίας και στην απαγόρευση της άμβλωσης.